Diskussion:Nytår

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

De pavelige myndigheder tilslutter sig i 1622, at året begynder den 1. januar - hidtil har det været den 25. marts. Dette er forklaringen på, at oktober er den 10. måned, selv om oktober kommer af otte.

Holder denne forklaring vand?

Hvis pavekirken satte årets begyndelse til 25. marts (og dette er vist et faktum), var det vel fordi Bebudelsen ansås for Jesu inkarnation (kødblivelse), og at denne dato, snarere end julen (eller dennes "oktav") satte skel.

Men er ikke oktober og de (fleste) andre månedsnavne romerske/latinske og af tidligere oprindelse end den anførte kirkelige tidsregning? At den julianske kalender satte nytår ved 1. marts (ikke: 25. marts) stemmer med at februar som årets sidste måned havde færrrest dage af alle måneder - som i dag.

Sebastjan

Jeg tror faktisk det er det Søren Sørensen mener. Sætningens placering giver den blot en anden betydning. JøhP 20. Maj 2003 kl.12:58 (CEST)

Nytår vs. Nytårsdag[rediger kildetekst]

Skulle vi overveje at samle denne artikel med artiklen om nytårsdag? --Palnatoke 20. dec 2004 kl. 10:04 (CET)

I artiklen står der, at de pavelige myndigheder i år 1622 tilsluttede sig, at året begyndte den 1. januar. Men gjaldt det ikke, fra at pave Gregor d. XIII indførte den gregorianske kalender i 1582.^ Kongerækken (diskussion) 1. jan 2014, 20:56 (CET)