Diskussion:Orgelpibe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

En orgelpibe er en del af et orgel, der frembringer lyd ved at luft blæses igennem piben

Er dette korrekt? Hvad med de såkaldte gedackt-stemmer, hvis piber er lukkede i den ene ende? Er dette ikke atter et eksempel på at folk skriver om vanskelige emner som de savner fornøden indsigt i? -- Sebastjan 20. sep. 2005 kl. 15:10 (CEST)

Jeg troede også at luften blev blæst hen over røret så det kun fungerede som resonansrør. Ifølge den tyske artikel de:Orgel er der to slags piber, tungepiber og læbepiber. Visse piber kan være lukkede i den anden ende. Hvis man sammenligner med en blokfløjte som de fleste af os vel kender, er det rigtigt at størstedelen af luften forlader fløjten lige efter mundstykket. Røret fungerer som resonansrør. Man skulle måske ændre "igennem" til "hen over"? --JeppeSN 20. sep 2005 kl. 17:46 (CEST)

svar på tiltale! + Korrektion.[rediger kildetekst]

Der skulle naturligvis have stået "ind i" (istedet for "igennem") - det var en tanketorsk. "Hen over" er misvisende (især i tilfældet tungepiber hvor "igennem" rent faktisk er det mest korrekte). Men naturligvis er ingen af delene er fyldestgørende - det er en hurtig forsimplet beskrivelse for at starte emnet (men "ind i" er ikke ukorrekt). En grundigere forklaring må skrives, men en sådan har jeg ikke tid eller lyst til at arbejde med på nuværende tidspunkt. Det må andre gøre. Med hensyn til sidste del af "Sebastjans" indlæg, kan jeg kun sige at at det så sandelig er ham der ikke aner hvad han taler om.

SÅ! tilføjet (lidt) mere detaljeret beskrivelse af labialpiber. Tungepiber, må vente lidt...