Diskussion:Pest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


- Bør der ikke stå, at bakterien overføres via lopper? Både den engelske, tyske og franske artikel nævner lopper som sygdommens vektor, - sådan som det da også er almindeligt at sige herhjemme. Men jeg er måske forkert orienteret?

Bruger:Mosepors 28. januar 2004 kl. 13:34 (CET)

Der findes ingen dokumations for at datidens sygdom blev overført med lopper. Tværtimod. Sygdommen angreb også steder hvor der ikke findes rotter.

Haabet 28. jan 2004 kl. 13:47 (CET)

Det er veldokumenteret at gnavere smitter hianden via lopper. Når et menneske er smittet, og udvikler lungebetændelse, kan smitten overføres med dråbeinfektion (hoste). Nogle pestbakterier er så smitsomme, at en enkelt bakterie er dødelig. (Review of Medical Microbiology 14th edition, Jawetz, Melnick & Adelberg) Der har været en TV-udsendelse på DR2 der drog årsagen til "den sorte død" i tvivl. MVH Jone 29. jan 2004 kl. 08:50 (CET)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

-- CommonsTicker 25. feb 2007 kl. 23:13 (CET)

-- CommonsTicker 1. apr 2007 kl. 00:13 (CEST)

Yersinia pestis[redigér wikikode]

Nedenstående indlæg blev oprindeligt indsat i artikelteksten, men flyttet hertil.

Adskillige historikere og biologer mener at det ikke er muligt at den sorte død og andre pesttilfælde i 1300-tallet og 300 år frem har noget at gøre men Yersinias pest, eftersom denne har en lille smitterisiko fra menneske til menneske. Dette hænger ikke sammen med den store dødelighed som var under den sorte død. (skrev 192.38.110.236 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Eftersyn[redigér wikikode]

Artiklen trænger til at blive gennemgået af en eller flere, der rent faktisk ved noget om emnet. Artiklen er i dag præget af lidt tilfældelige kommentarer baseret på lidt tilfældige populærvidenskabelige artikler. --Pugilist (diskussion) 23. okt 2017, 10:24 (CEST)