Diskussion:Propaganda

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Propaganda i gamle dage[rediger kildetekst]

Jeg er rimelig sikker på at propaganda er langt ældre end den danske middelalder der nu står anført som den ældste. Jeg mener at propaganda må være lige så gammel som en politisk offentlighed, dvs. mindst 3000 år gammel. Det var næppe Margrethe I der opfandt det...--Sangild 8. apr 2007 kl. 23:31 (CEST)

Det er rigtig nok at propaganda er langt ældre end den danske middelalder. Sidder netop nu og skriver opgave i det. Man kan finde propaganda helt tilbage til oldtiden. I Perikles' gravtale (Thykidids historie bog 2)står det meget tydeligt at Athen, og der med demokrati, er det eneste rigtige, og skal stå i stor kontrast til Sparta og Oligarchi som det forkerte. Også Methoperne på Parthenon (opført af Prikles)har til opgave at fremstille to grupper mennesker, de gode og de onde som på den måde skulle henlede ens tankegang på Athen som det gode og Sparta som det onde.Sommersko 16. maj 2007 kl. 20:20 (CEST)

Agitation og propaganda[rediger kildetekst]

Opslagsordet Agitation henviser til Propaganda. For i hvert fald nogle er de to ting ikke ens. Hvor propaganda er "udbredelse af ideer" (uanset om der er tale om ondsind og løgn eller ej), mens agitation er mere sagsaktuelt eller enkelt, f.eks. at tage udgangspunkt i en aktuel sag og "rive folk med". Agitation er ofte mundtlig. Ditlev Petersen (diskussion) 28. apr 2014, 17:48 (CEST)

Tyskerne har et afsnit om afgrænsning mellem de to : "Agitation : Abgrenzung von der Propaganda". -- Mvh PHansen (diskussion) 28. apr 2014, 18:22 (CEST)
Det tyske skal jeg have set på en af dagene. Mht. om ideerne er enkle eller komplekse, så skriver Fremmedordbogen, Gyldendal 1993 "... udbredelse og forklaring af en idé, anskuelse, lære is. dyberegående og på længere sigt (mods. agitation der sigter på mere begrænset mål is. politisk påvirkning af mange); reklame;" Forklaring af udtrykket er ikke helt ligetil og der er (i flg. den ordbog) forskel på, hvor dybt man graver sig ned (og dermed i kompleksiteten af det, man udbreder?). Ditlev Petersen (diskussion) 15. maj 2014, 22:09 (CEST)[svar]