Diskussion:Rollo

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Hvornår blev han født og hvornår døde han? (Skrev 80.164.88.214 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)


På dem engelske wiki om Rollo, står der han var fra Island, og hed Gange Rolf? Hvilke kilder andre end Dudo´s er der på at han var fra Danmark?

Ifølge den norske wiki (bokmål) er det tvivlsomt om han var fra danmark. Lennart Larsen 8. jun 2006 kl. 13:39 (CEST)

Men hvilke kilder har man for at han skulle komme fra Island, udover han havde samme navn som en hvis "Gange Hrolf/Rolf"? -Rolf var et meget normalt nordisk navn dengang. Det virker rimeligt urealistisk at han skulle rejse helt til Normandiet fra Island af for at etablere et kongerige og indvandere England.

Både Dudo og Benoit de St.More nævner i deres bøger at Rollo var fra Danmark. Dudo nævner endda at han var fra Fakse egnen og en dansk kongesøn. Desuden blev Rollo og hans følgere også kaldet Danere af Frankerne og indførte Danegeld.


Beviser på at Rollo var dansker[rediger kildetekst]

Alt det der med han hed Gange-rolf og var fra Norge og var for stor til at side på sin hest. Det er helt forkert.

Ifølge Benoit de St.More var Rollo født i Fakse. Som er det samme som Dudo har skrevet med at han sejlede til Skåne fra Fakse af Dudo of St. Quentin: De moribus et actis primorum Normanniæ Ducum Om danerfyrsten Rollos fordrivelse fra danernes rige og kampe for at vinde nyt land (ca. 1015) oversat og kommenteret af Erling Albrectsen, Odense Universitetsforlag

“Franken er i knæ, og kongen presses af sit folk for at indgå fred med danerne. Rollo går med til fred mod at få kong Karls datter, samt Normandiet (fra Floden Epte i Øst og til havet i Vest) og Bretagne. Han døbes år 912 under navnet Robert og går i gang med at genopbygge landet – kirker, klostre, forsvarsanlæg. Fem år før sin død overdrager han magten til sin søn, Vilhelm I. Han dør formentligt 932”

'En anden kilde, Vilhelm of Jumièges: Guillaume de Jumièges Gesta Normannorum også oversat. Her er det klart at Rollo var dansker for fordi han sender sin søn til Bayeux for at lære dansk.

”Faderen sendte ham straks efter til Bayeux og overgav ham til sin hærfører, Boso, til opfostring, for at han der kyndigt oplært i det danske sprog kunne give sine fra udlandet kommende folk passende svar i samtale [ut ibi lingua eruditus Danica, suis exterisque hominibus sciret apte dare responsa]”''

fra samme tekst.

”Da imidlertid den store fyrstes tapperhed og fromhed blev kendt gennem hans ry, ankom kong Harald af Danmark [Danorum rex], fordrevet fra riget af sin søn, Svend, med tresindstyve skibe fyldte med våbnede besætninger til Normandiet, med bøn om bistand. Den mægtige og ædelt tænkende hertug modtog ham med tilbørlig hæder og overlod ham grevskabet Coutances som fast støttepunkt, indtil han efter at have bygget skibe og gjort hæren fuldtallig og stærkere med øget antal mænd kunne drage tilbage til sit tabte rige.” ''Kursiv tekst


Bevisene dine er ikke overbevisende. Dudo og Benoist de Sainte-Maure skrev visstnok ikke at Gangerolv var fra Fakse, men fra "Fasge." Dette betegner da heller gården Fauske på Sunnmøre. Videre var "dansk tunge" -av ukjent grunn- en fellesbetegnelse for de skandinaviske språk. Illustrerende er at Snorre Sturlason anså sitt mål for å være dansk.

Likeledes kan en ikke vente at datidens ikke-skandinaver greide å skjelne mellom nordmenn, svensker, islendinger og dansker. At slike skulle omtale Gangerolv som dansk, har altså liten bevisverdi. Dudos oppfatning av Gangerolvs land - Dacia - er bemerkelsesverdig: Dacia var "Protected by very high alps." Alle vet at Danmark er flatt som en pannekake.

Til sist: Gangerolv var en betydelig skikkelse. Om han var dansk, kunne en vente å lese om ham i de gamle danske kilder. Ingen av dem omtaler ham! Derimot omtales han altså i norske/islandske skrifter. Hva tyder dette på? 213.151.137.72 13. okt 2006 kl. 21:01 (CEST)Nordmann.



Hvordan får man egentligt vist sit brugernavn efter man har redigeret en tekst? Ligesom du hedder Lennart Larsen?

Fire tilder:~~~~ Santac 24. sep 2006 kl. 09:07 (CEST)

Gange Rolv var norsk[rediger kildetekst]

Gange Rolv kom ikke fra Island, men fra Sunnmøre i Norge. Han var sønn av Ragnvald Mørejarl. "Dansk tungemål" var for øvrig fellesnavnet på alle de norrøne språkene, så at det sies at han snakket dansk kan vel neppe brukes som noe bevis på at han var dansk. Dudos beskrivelse av Danmark er uansett fantasifull og uriktig.

Der er ingen tvivl om at Gange Hrolf kom fra Norge. Men Rollo var en dansk vikingehøvding fra Fakse og Skåne. Og sådan er han ikke kun beskrevet af Dudo, men også af andre historikere.
Faktisk er der slet ingen beviser på at der overhovedet har været norske vikinger i Normandiet. --194.255.124.250 7. mar 2007 kl. 18:07 (CET)
Kjære deg. De kildene du nevner, gir ikke noe klart uttrykk for at Rollo var dansk. De er også generelt lite troverdige. Om de overhodet gir noe til å vurdere Rollos nasjonalitet, kan de dessuten snarere tilsi at han var norsk. Dette er allerede nevnt på denne siden av 213.151.137.72 13. F.eks. skriver Dudo at Rollos hjemsted var omkranset av høye fjell. (Skrev 129.177.156.92 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Diskusjon på norsk bokmål wikipedia[rediger kildetekst]

Fint om noen dansker kunne gi noen kommentarer på mitt innlegg på norsk bokmål wikipedia. --Oddeivind 20. sep 2009, 21:27 (CEST)

Rollo's alder[rediger kildetekst]

Det der slår mig, er at han var med i 865, men at han døde i 932. Hvis han var 15 i 865, så var han 82 år gammel på dødstidspunktet. Ingen 15 årig omtales i analerne fra 865. Hvis han var hærfører eller havde noget at skulle have sagt, så må hans alder have været ældre og så hænger dødstidspunktet ikke sammen med 865 i forhold til den almindelige levetid på det tidspunkt.

I slaget ved Cressy i 1346 bliver the "Black Prince" omtalt som 15 årig. Det er det eneste eksempel som jeg kan huske, der omtaler en 15 årig.

Året 911 er centralt, kun en hærfører på toppen af sin magt, kan tvinge Karl til at afstå landområder. Derfor kan han simpelthen ikke have været med i 865.

Om Dudo har fusket med kendsgerningerne eller om andre har, står åbent til debat. Men måske er der tale om af oversættelserne af original værkerne, har haft sammenfald på navne. Kan der have været en Rollo d. 2 ?

Så vidt jeg forstår den engelske artikel var han en lille dreng i 865, som blev nødt til at forlade landet pga. en konflikt, som faderen havde haft. Den engelske Wikipedia sætter hans fødselsår til ca. 860, hvilket vist passer godt med de øvrige årstal. Så er han nemlig en af de "mindre" ledere i 885 (hvor han er ca. 25) og i 911 vil han være ca. 51, en ældre herre, men stadig i stand til at være magtfuld som hærleder. --Heelgrasper 5. okt 2006 kl. 23:24 (CEST)

Valentin's sidste redigering[rediger kildetekst]

Den Normanske historieskrivere William of Jumièges nævner i sin Gesta Normannorum Ducum (omkring år 1050) at Rollo kom fra Faxe. Ergo er dette ikke en dansk teori. Men sejlede videre til skåne (kan ikke huske præcist hvordan han beskrev det).

Dudo skrev at han sejlede fra Skåne og omkring Skagen. Bla. andet nævner han også en del andre referencer til Danmark og danskere.

Andre Normanske/franske anglo/normanske historieskriver (f.eks Wace) har også nævnt Rollo's danske fortid. (De er skrevet nogle år efter Dudo's værk. Kritikkere mener er de har taget meget fra ham.) --194.255.124.250 26. apr 2007 kl. 13:34 (CEST)

Angående din reference til det franske wikipedia. Vil du på diskussions siden se at de udelukkende har brugt kilder fra norske web-sider. --194.255.124.250 26. apr 2007 kl. 14:03 (CEST)

Jeg taler om moderne fransk historieskrivning. Hvad en eller anden skrev for 1000 år siden er ikke specielt relevant. Det relevante er hvad moderne historikere konkluderer er den mest sandsynlige udgave. Vi kan heller ikke bruge Saxo til ret meget, for han var generelt fuld af løgn. Det var mange af hans kolleger sandsynligvis også. I øvrigt konkluderer danske Michael Bregnsbo simplethen at kilderne er for dårlige til at sige noget som helst. Selv gætter han på dansk eller svensk, men konkluderer at kilderne er for dårlige til at afklare spørgsmålet. Valentin 27. apr 2007 kl. 01:37 (CEST)
At Rollo skulle være Gange Hrolf passer højt sandsynligt ikke. Desuden er der fyldt med andre fejl i Snorri Sturlusons værker. Han er ikke kun kendt som en historiker men også en poet, slå det selv op. Desuden har Snorri aldrig været i næheden af Normandiet eller England. De eneste kilder man har fra der over skulle befinde sig norske vikinger in Normandiet er at fra Snorri. Modernet fransk historie skrivning forbinder ikke Gange Hrolf med Rollo. Du kan ikke bare hive et eksempel ud, og sige dette er al fransk historie skrivning. Husk på at en bog altid er skrevet af en mand. Og desuden tror jeg nu at hvad man skrev for 900 år siden er MEGET relevant, husk på at Dudo kendte Rollo's barnebarn Richard den Frygtløse, og skrev hans Historia Normannorum på opfordring af ham. --194.255.124.250 27. apr 2007 kl. 11:16 (CEST)
Hvad du personligt mener er irrelevant. Hvad jeg personligt mener er irrelevant. Begge dele fordi Original Research ikke er tilladt på Wikipedia. Reglen er - som du ved - at man skal holde sig til noget andre eksperter har skrevet, kort sagt at artiklen kan bekræftes fra anden side. Jeg kommer med Professor Bregnsbos bog, han siger "dansk eller svensk" og "umuligt at afgøre". Store Danske Encyklopædi siger at "Rollos nationalitet, dansk eller norsk, er omdiskuteret." Og du bør absolut også vide at krønikeskrivere IKKE bedriver historieskrivning, men krønikeskrivning. Det er 2 meget forskellige ting, "historieskrivning" betyder at man anvender historisk kildekritisk metode, og den blev først opfundet af Ranke i slutningen af 1800-tallet. Indtil da blev alt gammelt bras taget for gode varer, bogstavlig talt fra Adam og Eva og frem. Hvis du faktisk har nogle tilsvarende nulevende middelalderhistorikeres ekspertudsagn så kom med dem, ellers er dine reverts bare POV-pushing. Det er heller ikke tilladt, hvilket du udemærket er klar over. At Dudo ikke har haft en professionel afstand til det emne han beskriver, vil mange moderne historikere faktisk sige taler til hans ulempe. Saxo løj tykt om alt der havde med bestilleren af hans værk at gøre. Snorre og Dudo kan have gjort det samme - det er faktisk det mest sandsynlige. En krønikeskrivers opgave var at sidde og skrive smigrende historier om hans herre, som betalte hans løn. Det svarer til et moderne reklamebureau og bryder klart kravet om at personen der skriver skal have en klar professionel afstand til det man skriver om for at resultatet kan bruges til noget som helst såfremt vi taler om historieskrivning. Det har været reglen i dansk historieskrivning siden ca. 1890 (Kristian Erslev). Det korte af det lange er at der er to teorier, der begge er baseret på krøniker der er komplet elendige kilder. Skriv endelig at to krøniker eksisterer der er uenige, men det eneste relevante for Wikipedia er hvad professionelle historikere har konkluderet. Ikke andet. Om du havde hørt sandheden fra Rollos mund i hans dødsøjeblik er det også irrelevant, hvis det ikke kan bekræftes af uafhængige kilder. Og at du utallige gange har prøvet at latterliggøre den norske teori i dine edits, både her på en:wiki, er totalt ude i hampen, og i modstrid med NPOV. Meyers Konversationslexikon siger i øvrigt direkte at han var nordmand [1] bare for endnu engang at dokumentere at din påstand om at der ikke er nogen der tror på den norske teori er en påstand grebet ud af den blå luft. Valentin 28. apr 2007 kl. 01:16 (CEST)
Jeg har ikke prøvet at lattliggøre nogen teori, der er mange historieskrivere der ikke tror på den, men det synes åbentbart ikke at være relavant. Så har jeg rettet lidt i din sidste redigering, da det du skrev nemt kunne misforstås som at kun én normansk krøniker forbinder Rollo med Danmark. --194.255.124.250 28. apr 2007 kl. 13:33 (CEST)

DNA testing av Rollo[rediger kildetekst]

Hei. Det skal visst pågå en DNA testing av Rollo, eller rettere sagt hans etterkommere. Dette for mulig å kunne fastlå hans avstamning.

http://www.aftenposten.no/viten/Jakter-pa-Rollos-opphav-5341271.html?fb_ref=.UBp0uW80jec.like&fb_source=home_multiline http://www.explicofund.org/Mattamatikk (diskussion) 5. sep 2013, 02:57 (CEST) (Skrev Mattamatikk (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)