Rollo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rollo

Rollon Falaise (Calvados).jpg

Personlig information
Født 846 Rediger på Wikidata
Danmark
Død 930 Rediger på Wikidata
Normandiet Rediger på Wikidata
Gravsted cathédrale Notre-Dame de Rouen Rediger på Wikidata
Far Ragnvald Mørejarl Rediger på Wikidata
Mor Ragnhild Hrolfsdottir Rediger på Wikidata
Søskende Torf-Einar Rognvaldsson,
Hallad Ragnvaldsson,
Tore Teiande Rediger på Wikidata
Ægtefæller Poppa av Bayeux,
Gisela av Frankrike Rediger på Wikidata
Børn Marcelus,
Vilhelm 1. af Normandiet,
Gerloc,
Robert af Corbeil,
Crespina af Normandiet,
Gerletta af Normandiet,
Kathlin af Normandiet Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Lejesoldat Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Statue af Rollo i Rouen.

Rollo (fransk: Rollon) (født ca. 846, død ca. 932/933)[1] var en vikingehøvding, der blev den første hertug af Normandiet i Frankrig. Han blev stamfader til Normandiets hertugslægt, der efter den normanniske erobring af England i 1066 også blev konger af England.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Rollostenen i Faxe.

Rollos baggrund er omdiskuteret og svær at stadfæste.[2] Ifølge normanniske krøniker[3][4][5][6][7][8][9] stammede han fra Danmark, én nævner egnen omkring Faxe[10], og forlod Danmark omkring år 865 efter en fejde med kongens mænd, og kom derefter til Normandiet via øen Islay. Senere norsk og islandsk historieskrivning[11][12] identificerer ham med "Gange-Rolv" (Göngu-Hrólfr) som nævnes i Snorri Sturlusons Heimskringla. Han var jarl på Island og søn af nordmanden Ragnvald Mørejarl og kom fra den mægtige ø Giske på Sunnmøre.

For Rollos danske afstamning taler Dudos beretning om et møde mellem Rollos søn Vilhelm Langsværd og Hermann Billung, hertug af Sachsen. Til Vilhelms overraskelse tiltalte Herman ham på dansk, som sachserne ellers ikke forstår. Herman forklarer, at det har han lært mod sin vilje, som krigsfange i Danmark. Vilhelm sendte selv sin søn Richard den Frygtløse til Bayeux, hvor koncentrationen af danske indvandrere var særlig høj, for at han kunne lære ordentligt dansk. Richard blev i andet ægteskab gift med danske Gunnor, med hvem han havde sønnerne Richard 2. den Gode, Robert den Danske, ærkebisp af Rouen, og datteren Emma, gift med Knud den Store, som alle tre havde dansk som modersmål.

En DNA-analyse fra 2014 indikerer, at Rollo og hans forfædre 12 generationer tilbage sandsynligvis kom fra Danmark, og at hans forfædres forfædre indvandrede fra Norges vestkyst.[13]

Saint-Claire-sur-Epte-traktaten[redigér | redigér wikikode]

Rollos dåb i katedralen i Rouen. Miniature fra 1400-tallet.

År 911 overlod den franske kong Karl den Enfoldige Rollo et større landområde og udnævnte ham til "Normannernes Jarl". Det skete ved Saint-Clair-sur-Epte-traktaten. "Denne overenskomst havde frankerne bedt om, da de ikke længere med deres sværd kunne modstå danernes økser", skriver Vilhelm af Poitiers. Ifølge Dudo var de tre vigtigste punkter i traktaten, at Rollo blev betroet området mellem Epte og havet, at han skulle acceptere at blive døbt, og at han skulle beskytte kongeriget mod angreb, specielt fra sine egne landsmænd, danskerne.

Rollo skulle også aflægge troskabsed til kongen, hvilket indebar, at han skulle kysse kongens fod. Det nægtede han at gøre, så man blev enige om, at en af hans mænd kunne gøre det i stedet. Det var vikingen heller ikke meget for. "Denne mand greb kongens fod og løftede den op til sine læber uden at bøje sig, med det resultat at kongen tumlede omkuld. Mængden af tilskuere brød ud i høj latter."[14] I Frankrig lod han sig døbe i katedralen i Rouen i 912 til navnet Robert, efter sin gudfader, hertug Robert, der var bror til Odo af Paris, og stamfader til Capetingerne.

Jarl af Normandiet[redigér | redigér wikikode]

Rollos grav i Rouen.

Rollo overholdt stort set traktaten. Han genskabte freden og sikkerheden i Normandiet. Med støtte fra ærkebispen i Rouen fik han retableret kirke- og klosterlivet. Munkene turde vende tilbage med deres relikvier. Efter at Karl den Enfoldige var blevet afsat og fængslet, følte Rollo sig mindre bundet af traktaten. Han angreb Picardiet og Flandern, hvor han erobrede og afbrændte byerne Beauvais, Amiens, Arras og Noyon. Han mødte modstand fra Hugo den Store, søn af Rollos gudfar, og Arnulf 1., søn af Balduin 2. den Skaldede af Flandern.

Han døde i 925 eller 932.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Rollogravsted.dk
 2. ^ Michael Bregnsbo og Kurt Villads Jensen, Det danske imperium, Aschehoug, 2004, s. 37.
 3. ^ Vilhelm af Jumièges: “To normanniske krøniker” (De normanniske hertugers bedrifter. Vilhelm af Poitiers: Vilhelm Erobrerens liv), oversatte og kommenterede af Erling Albrectsen, Odense Universitetsforlag, 1980.
 4. ^ Vilhelm af Jumièges: “The Gesta Normannorum Ducum”, skrevet omkring 1070
 5. ^ Dudo af St. Quentin: “De moribus et actis primorum Normanniæ ducum”, skrevet omkring 1015
 6. ^ Dudo: “Normandiets historie under de første hertuger”, oversat og kommenteret af Erling Albrectsen, Odense Universitetsforlag 1979
 7. ^ Dudo af Saint-Quentin: Historia Normannorum, ca år 1000
 8. ^ Vilhelm af Poitiers krønike, omkr. 1070
 9. ^ Joakim Jakobsen: Ord der formede Danmark, 2017, p.24f - https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A53479553
 10. ^ Dudo af St. Quentin: “De moribus et actis primorum Normanniæ ducum”, skrevet omkring 1015
 11. ^ Harald Hårfagers saga, som er en del af Heimskringla nedskrevet i det 13. århundrede.
 12. ^ Snorri Sturluson, “Heimskringla”, nedskrevet i det 13. århundrede
 13. ^ Origin Hunters - Genetic Genealogist: Exploring Rollo's Roots: DNA Leads the Way
 14. ^ Per Ullidtz, "Dronning Edels familie", BoD, 2010, s.113.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Jarl af Normandiet
911927
Efterfølgende:
- Vilhelm 1.