Diskussion:Roskilde Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artiklen handler stort set kun om den igangværende krise, hvilket jeg med mine Roskilde-rødder finder dybt problematisk. Banken har i alle år sat sit navn overalt i byen ved bl.a. sponsorater til sport og kultur. Det er svært at forklare, men banken er dybt infiltreret i byens kultur. Der mangler især en beskrivelse af bankens usædvanligt gyldne tider under Niels Valentin Hansen, hvor der blev leveret det ene rekordregnskab efter det andet.

Ved ikke helt, om jeg kan få skrabet noget sammen til at beskrive resten af banken. Men hvis en anden kunne lægge ud, ville jeg med glæde fortsætte skrivningen. --|EPO| 12. jul 2008, 18:49 (CEST)

Det er lidt svært, for der er bred enighed om at var de "gyldne tider" under Niels Valentin Hansen (og hans aflønningsform), der er udgangspunktet for den nuværende krise. Det var kort sagt bluf (!!!) men så længe folk troede på ham gik det banken godt, derefter ... (men jeg vil i øvrigt også samle op, men det er svært at rose nogen, som formentlig må imødese retssager for datidens synder) -- moeng 26. aug 2008, 10:44 (CEST)

Relevans?[rediger kildetekst]

Hvorfor er det relevant at dividere 37 milliarder med 5 millioner? --Palnatoke 26. aug 2008, 13:23 (CEST)

Helt enig. Det giver ingen mening, især da ikke når det tilsyneladende er et helt tilfældigt tal, som en eller anden journalist har fundet på. --Santac 26. aug 2008, 13:35 (CEST)
  • Det er fordi det anskueliggør hvor stort et beløb 37 mia. er. De færreste har nogen ide om det. Vi får slynget det ene milliardbeløb efter det andet i hovedet i radio og TV, og at f.ex C4 togene koster 5 mia, og de 4 mia allerede er betalt. På den relevante side, har jeg divideret med antallet af hustande, således at folk kan danne sig et indtryk af hvor stort beløbet er. I Grundvigs ånd, drjer det sig om at oplyse hinanden. Ved du noget, så fortæl det videre, thi vi bliver alle klogere deraf.På denne måde er vi blevet verdens bedst oplyste folk, i en grad så en tidligere engelsk ambassadør har kaldt os 'uniquely informed'. Det er i sig selv morsomt og siger noget om, at det almindelige menneske i Danmark nu har samme oplysningsniveau som adelen i England (hvorfra ambassadører tisligere rekrutteredes). Så kan du sige, at de ved allerede hvor stort et tal 37 mia er. Men min bedømning er at mere end 50 % af befolkningen ikke ved det; det er også derfor journalister ofte dividerer med antallet af danskere eller antallet af hustande, for at anskueliggøre beløbets størrelse. Men det er korrekt, det fortæller ikke, at hver dansker skal opkræves for 7000 kr - eller 10.000 kr for hver skatteyder -mere i skat, fordi der er også virksomhederne til at tage deres store del. Men det ER alligevel et anseeligt beløb, som på denne måde - måske i mangel ag bedre - kan illustreres.

Jeg vil også gerne illustrere hvor meget en milliard er. Siger vi at 1 krone er 1 mm. tyk, så vil 1.000.000 enkronestykker som ligger helt tæt op af hinanden kunne nå 1 km ud af motorvejen fra Folehaven og sydpå. I milliard er så 1000 kilometer eller langt ned i Italien! Dette regnestykke kan stadig overraske de fleste.John Peters 26. aug 2008, 13:57 (CEST)

Jeg regnede nok med at det var den slags overvejelser, der lå bag - og så kan vi lige så godt omregne det til rugbrødsmadder eller parcelhuse. Når det ydermere drejer sig om, hvor galt det i aller-værste tilfælde kan gå, må jeg sige at det er pseudo-oplysthed. --Palnatoke 26. aug 2008, 14:10 (CEST)

Hvem skriver om Landmandsbankkrakket?[rediger kildetekst]

Jeg har noteret at der ingen sider er om dette Danmarkshistoriens største krak. Jeg har været ved at kigge på forskellige kilder, men de er meget omfangsrige, medens perioden før 1923 ikke er så godt belyst. Meget holdtes dengang skjult, og som sagt synes kilderne før 1923 stadig at være meget sparsomme.Men eftersom det er Danmarkshistoriens største krak, er det yderst relevant, og som det er nu er det for dårligt, at man blot henvises til Danske Bank, og yderst sparsomme kommentarer dér om krakket, og Nationalbankens overtagelse i 1928.John Peters 26. aug 2008, 15:52 (CEST)

Nu har jeg indsat et link til Landmandsbank-krakket i Danske Bank-artiklen. --Palnatoke 26. aug 2008, 16:04 (CEST)