Diskussion:Rued Langgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af Dawikibot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv.
Seneste opdatering: 20. Nov 2016 05:30

Ingen overskrift[rediger kildetekst]

Han led formentlig af Aspergers syndrom, en mild form for autisme.

Hvad er kilden til dette udsagn, der blev tilføjet (sammen med en del andet) af en anonym bruger? --Heelgrasper 19. jan 2006 kl. 01:17 (CET)

Kilden er min egen konklusion, baseret på min fortolkning af det tilgængelige biografiske materiale om denne fascinerende personlighed. Som så mange nykommere til Wikipedia blev jeg irriteret over de tørre biografiske artikler, der undgik at sige det væsentligste om personernes liv og værker. Så jeg gik straks i gang, uden endog at vide hvordan jeg skulle signere mig. Det var nok for hastigt gjort, for siden læste jeg instrukser i den engelske Wikipedia, der påpegede, at en artikel i en encyklopædi er ikke stedet for offentliggørelse af nye konklusioner, en betragtning som jeg ved eftertanke er enig i. Så mine tilføjelser må desværre nok slettes igen, indtil jeg ved lejlighed får udgivet en original artikel om emnet. Retrospektiv medicinsk og navnlig psykiatrisk diagnose ud fra biografiske detaljer, som især komponister og andre kunstnere er blevet udsat for, er forbundet med meget stor usikkerhed og har sjældent gavnet kunstnernes eller diagnosestillernes ry. Aspergers syndrom blev ikke beskrevet før 1944, og er først blevet almindeligt erkendt i de senere år. Men Langgaards gøren og væren råber til himlen at han var et ret typisk tilfælde. Jeg mener, at denne diagnose bidrager en værdifuld forklarende indsigt i både Langgaards livsforløb og hans værkers beskaffenhed, og det har faktisk undret mig, at den ikke er blevet forelagt tidligere. Konventionelle forklaringer med udgang i normalpsykologi er måske ikke så relevante, når det drejer om et organisk syndrom. Som bekendt, indeholder spektrummet af tilfælde inden for Aspergers syndrom også den tidligere betegnelse "idiot savant", den begavede tåbe med typisk ét udpreget talent, oftest matematisk eller musikalsk, men med manglende sociale kompetencer. En fiktiv men ikke helt usandsynlig udgave blev dygtigt fremført af Dustin Hoffman i filmen "The Rain Man". Jeg har haft både interessen og foruroligelsen ved på nært hold at kende et tilfælde af Aspergers syndrom, der ligger tæt op ad Langgaards, dog uden den voluminøse musikalske produktion. Dette har blot øget min medfølelse for Langgaard, når jeg har stået ved hans grav i Holmens kirkegård. Ja, mærkelige mennesker tiltrækker deres fæller. Børnene i Ribe var også klare over Langgaards mærkværdighed, da de spottede ham og kastede sten efter ham. Ikke fordi de kendte noget til hans evner og ideer, men som umiddelbar reaktion på kropssprog, mimik, påklædning og dens vedligeholdelse.

Den tidlige beskrivelse af Langgaard jeg henviser til, er Gerhardt Lynges "Danske komponister i det 20. aarhundredes begyndelse, med portræter og faksimilenodetryk efter komponisternes manuskripter", 2. omarbejdede og noget forkortede udgave, Erik H. Jungs Forlag, 1917, side 183-187. Der er en slående beskrivelse af Langgaard, som han var op til 24-års alderen: "Barn som andre Børn var Rud Langgaard ikke. Hans sjældne Evner satte sit præg paa hans Tankesæt, hans Tale og hans Væsen. Al Selskabelighed var ham imod, at være ene med de stor Mestres, navnlig Wagners Partiturer, var ham nok og alt." Alene denne nænsomme, offentliggjorte beskrivelse, i samhold med det beskrevne tidlige livsforløb og Langgaards fysiognomi, kan give anledning til en rimelig formodning om, at Langgaard led af Aspergers syndrom.

Et mindre punkt om stavning af fornavnet: i den engelske Wikipedia er der fx. en længere diskussion, om Buxtehude skal være Dietrich, Dieterich, Diderich eller Diderik; man kan også diskutere om Langgaard skal være Rud eller Rued. Op til 1930'erne staves navnet Rud, også af Langgaard selv (jf. autograf manuskript af Symfoni Nr. 5, 1916), derefter bliver Rued det almindelige i offentlige referater. Jeg ved ikke, hvad Langgaard selv foretrak, da han blev ældre.

I de biografiske referater i Wikipedia efterlyser jeg generelt lidt detaljeret viden og engagement. Det er ikke nok at komme med nogle datoer og navne taget fra eksisterende opslagsværker, der ikke formår at formidle personlighedernes betydning for samtiden og nutiden. Uttenthal, Salamanca. 83.93.206.210 5. feb 2006 kl. 00:07 (CET)

Altså førstehåndsforskning. Jeg sletter, jf. Wikipedia:Hvad Wikipedia ikke er. --Heelgrasper 5. feb 2006 kl. 00:11 (CET)

Sætningen: "Blev send i internt eksil" virker ret grov hvis den tages for ordret pålydende. KG 27 august 2007 kl. 19:20 (CEST)