Diskussion:Skalarprodukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg véd ikke om skalarprodukt bruges mindre end prikprodukt, men burde det ikke i det mindste nævnes som alternativ betegnelse? -- Sebastjan 25. juli 2005 kl. 08:30 (CEST)

Sjovt du bringer det op, jeg var så tæt på at ændre det til skalarprodukt tidligere i dag. Det hedder vist kun prikprodukt i 2.G? --Martin 25. jul 2005 kl. 21:47 (CEST)
2.G er jo nok også det, de fleste kender det fra, men skalarprodukt virker til at være mere udbredt på google. Der kaldes det forøvrigt tilsyneladende temmelig ofte indre produkt, medmindre jeg læser noget galt.--Heelgrasper 25. jul 2005 kl. 22:30 (CEST)
Nej, indre produkt er også en korrekt betegnelse for denne operation, så du har ikke læst galt. Spøgsmålet er hvad artiklens navn bør være. Jeg hælder til skalarprodukt. --Martin 25. jul 2005 kl. 23:32 (CEST)
Prikprodukt og skalarprodukt er to sider af samme sag. Hvorvidt skalarprodukt er en mere brugt term end prikprodukt skal jeg dog ikke kunne udtale mig om, så hvis flertallet foretrækker skalarprodukt som den egentlige betegnelse, så står det jer frit for at ændre det. Som der også rigtigt nok bliver nævnt er indre produkt også en alternativ betegnelse. Jeg vil også lige referere til det engelske "dot product", men naturligvis findes der også "scalar product". Indtil videre vil jeg i hvert fald indtaste de to alternative betegnelser, samt omdirigere skalarprodukt til prikprodukt. Onkel Tuca 29. jul 2005 kl. 23:42 (CEST)
Nu tager jeg initiativet og flytter den til Skalarprodukt. (De fleste interwikis er i øvrigt også til skalarprodukt). --Martin 30. jul 2005 kl. 07:49 (CEST)
Jeg og de fleste forelæsere, jeg har haft, kalder det prikproduktet. Jeg kan ikke så godt lide udtrykket skalarprodukt, da det hentyder til, at man får en skalar som et produkt af to vektorer; men det gør man jo af enhver bilinearform. Derimod kan jeg bedre lide prikprodukt, da det hentyder til det indre produktRn, man skriver vw. /Esmil 24. mar 2006 kl. 11:58 (CET)
Kan man notationsmæssigt anvende prikken i forbindelse med matrix produkter? Jeg ved godt økonomibøger sjældent er specielt matematiske, men i Matematisk Appendix til Microeconomic Theory af Mas-Colell, Whinston og Green fra 1995 af Oxford University Press står der at man frit kan anvende prikken notationsmæssigt A • B = ATB hvor A og B begge er NxM matricer. Hvis dette er sandt (det lyder som en røver) er overskriften skalarprodukt i hvert fald mere korrekt end prikprodukt. -Thomas 22. nov 2006 kl. 17.30