Diskussion:Sodomi

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg er betænkelig ved den senest reviderede forklaring. ODS anfører (1941) at ordet nu især bruges om kønslig omgang med dyr, og dette gentages af bl.a. NDO.

Når ordet overhovedet bruges (på dansk) i dag, har det - forkommer det mig - en nedsættende, fordømmende betydning. Det antyder at sådan adfærd kan medføre Guds straf som det berettes i GT. Ingen kalder sig selv "sodomit"!

At det i dag specielt skulle betyde mande-sex som øves, ikke ud fra en egentlig tilbøjelighed for mænd, men fordi kvinder ikke er til rådighed, er nyt for mig (belæg efterlyses!). Ved en hastig søgning har jeg ikke fundet nogen sådan brug af ordet.

Ordet homoseksualitet indførtes først i 1869. Inden da anvendtes ord som sodomi og pæderasti, og særlig i England forblev sodomy længe i brug. Dette forklarer at ordet optræder i artiklen om C.S. Lewis. Men jeg finder det uberettiget at vi i den danske Wikipedia definerer sodomi på en måde som - efter mit skøn - ikke stemmer overens med dagens sprogbrug.

Sebastjan 04 maj 2004 kl. 10:45 (CEST)

Man kan skam godt "sodomisere" en kvinde, også uden brug af egern!:). Som de selv nævner, dækker det over en bred vifte "perversioner": de har selv både nævnt omgang med folk af samme køn og dyr. Intentionen syntes derfor afgørende. Her er et link om den moderne Amerikanske brug af begrebet, i legal sammenhæng: [[1]]

Suk. så lader jeg da mig overtale af denne ildvarslende tavshed... man leger ikke ustraffet med Gamle Testamente! Jeg har dog tilladt mig at mildne luften lidt for de stakkels zoofile.


Den ikke særligt klart formulerede artikel synes at udtrykke en etisk vurdering: At mande-sex er undskyldelig når talen er om mænd med "homoseksuel" tilbøjelighed, men forkastelig i andre tilfælde (i fængsler, osv.).

Næppe alle vil erklære sig enige i denne (usædvanlige) vurdering. I øvrigt véd jeg ikke hvordan det objektivt kan fastslås om en person har "homosekuelle" tilbøjeligheder. Dette indså Kinsey (1948), hvorfor hans undersøgelser alene drejede sig om personers adfærd, ikke om de eventuelle motiver hertil. - Efter min personlige opfattelse kan mænd engagere sig i sex med andre mænd ud fra højst forskellige bevæggrunde.

Jeg efterlyser stadigvæk belæg for den påståede brug af ordet sodomi.

Sebastjan 12 maj 2004 kl. 15:50 (CEST)


Klinisk ordbog (1945): 1) Bestialismus, 2) Pæderastia

Klinisk ordbog (1999): 1) Crimen bestialis, 2) Paederastia

1999: Paederastia: 1) Drengekærlighed 2) Indføring af penis i endetarmen


Det er lidt forvirrende når I ikke skriver navn på jeres indlæg.

Jone:

Bør pædofili være med under sodomi? I Psykologisk leksikon står der "særligt omgang med dyr". Anden halvdel af dit opslag i Klinisk ordbog synes snarere at gå på analsex end på børn. Det er vel også det man normalt forstår ved sodomi: dyresex og homosex. Pædofili fordømmes ikke i Biblen og det var vist ikke det der vakte Guds vrede over Sodoma. Man kunne skrive:

I ordet ligger en fordømmelse og det skifter hvilke perversioner der hentydes til. Dog betyder det oftest homoseksualitet eller zoofili.

Sebastjan:

At det i dag specielt skulle betyde mande-sex som øves, ikke ud fra en egentlig tilbøjelighed for mænd, men fordi kvinder ikke er til rådighed, er nyt for mig (belæg efterlyses!). Ved en hastig søgning har jeg ikke fundet nogen sådan brug af ordet.
Det er ikke mig, der har sagt det.
Men det lyder for som et af bøsseteologiens argumenter. Kernen er at Paulus (vist nok) siger at Sodomas borgere skiftede den naturlige omgang ud med den naturstridige, og det er det, der vakte Herrens vrede. Men for nogle er den "naturlige omgang" omgangen med mænd (bøsserne), så det er ikke sodomi/forbudt.

wildt 14. maj 2004 kl. 03.00 (UTC)


Da pæderasti også betyder drengekærlighed og ordene står sammen i klinisk ordbog har jeg bare nævnt dem som se også. Jone 14. maj 2004 kl. 08:29 (CEST)


Ja, okay, det er nok også fint. Håber alle kan acceptere mine tilføjelser i selve artiklen.

wildt 14. maj 2004 kl. 12.29 (UTC)

Det blev lidt mærkeligt, synes jeg. Trykkede man på ordet "dansk", kom artiklen om "tysk sprog" op. Jeg har udvidet artiklen med flere henvisninger til ødelæggelsen af Sodoma, og om ordets ophav (munken Damian). Med venlig hilsen --Nordfra (diskussion) 19. jan 2017, 16:43 (CET)

Start en diskussion om Sodomi

Start en diskussion