Diskussion:Spillekort

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Spil og Lege Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Spil og Lege, et forsøg på at koordinere oprettelsen af spil- og legerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Disse middelalderhelte - hvilke kort er de på? Jeg har aldrig set dem. --Palnatoke 3. nov 2004 kl. 21:12 (CET)

Jeg satte teksten ind, fordi jeg opfattede den franske original sådan sådan, at de billeder, vi alle har set så mange gange, skal forestille disse personligheder - idealiseret tør det nok siges, men det er vel interessant, at man har glemt, hvem "Spar Konge" egentlig skal foerstille at være?
Er der mon en tilsvarende historie bag skakbrikkerne? Jeg mindes, at "løberen" med det skrå snit i toppen vist nok skal forestille en biskop, men passer det?
Mvh. --Sten Porse 3. nov 2004 kl. 21:17 (CET)
Franske kort har meget ofte navnene påtrykt. Denne skik bruges stort set ikke andre steder. Måske kan man overveje at lade oversigten udgå eller gøre det klart at det er en skik der anvendes i Frankrig. Det er næppe sandsynligt at kortene oprindelig skulle forestille disse personligheder. Det er mere tænkeligt at de er tilføjet på et senere tidspunkt.--Thomas Thorsen 19. jan 2006 kl. 12:47 (CET)
Den engelske artikel (muligvis også andre, jeg kiggede kun der) nævner, så vidt jeg kan se, at navnene skulle være opstået i 1500-tallet i Rouen. Der kunne nok med fordel hentes lidt fra den artikel. --Heelgrasper 19. jan 2006 kl. 21:41 (CET)

Jeg har forsøgt at systematisere artiklen + tilføjet oplysninger om de forskellige sæt spillekort. Jeg har i den forbindelse slettet en smule info, som jeg fandt ikke passede ind. Jeg har desuden ændret serie spillekort til sæt, som efter min opfattelse er den korrekte term. Hvis nogen er uenig i dette, så lad os diskutere det, før I ændrer det tilbage.


Vh--Eberfeld 12. nov 2006 kl. 00:24 (CET)

Jeg finder det hensigtsmæssigt, at der står en anelse om tarot, selvom der er en selvstændig artikel om emnet, fordi tarotkort også er traditionelle vestlige spillekort.

Vh--Eberfeld 12. nov 2006 kl. 00:37 (CET)

Franske kort[redigér wikikode]

Betegnelsen "franske spillekort" er i bedste fald dobbelttydig. Det kan betyde a) spillekort med franske symboler (spar, hjerter, ruder og klør) eller b) spillekort med franske billeder (adskiller sig fra fx de engelske som er de mest almindelige) og betegnelser (1 for es, R for konge osv.).--Thomas Thorsen 13. nov 2006 kl. 08:44 (CET)

hej Thomas

Franske spillekort er et uheldigt ordvalg. Det bør være det franske sæt, så er betydningen utvetydig, nemlig franske symboler. Franske kort var mest for at få lidt sproglig variation.

Vh --Eberfeld 14. nov 2006 kl. 23:52 (CET)

Kulør eller farve[redigér wikikode]

Bridge bruger betegnelsen "farver" for de fire grupper af spillekort. Kulør er næppe en mere korrekt betegnelse end farve. Nogen litteratur bruger ganske vist farve om den konkrete farve på kortene (rød/sort) og kulør om de fire grupper, men andre steder gøres det stik omvendte.--Thomas Thorsen 13. nov 2006 kl. 08:44 (CET)

Personligt mener jeg at farve er den korrekte standardterm på dansk for de fire grupper, og at kulør er et mindre brugt synonym, men på wikipedia er der åbenbart flest, der mener, at farver er rød/sort. Det er ikke så logisk, da kulør og farve jo betyder det samme rent sprogligt. (det ene er bare et fransk fremmedord, og det andet et ældre tysk låneord) --Eberfeld 14. nov 2006 kl. 23:56 (CET)

Enig--Thomas Thorsen 15. nov 2006 kl. 09:11 (CET)
Det burde fremgå af artiklen, at der også bruges "farve". --Sir48 (Thyge) 15. nov 2006 kl. 12:25 (CET)

Tarok[redigér wikikode]

Jeg har ændret formen "tarot" til "tarok", især fordi opslaget "tarot" ikke findes i Nudansk Ordbog.~(skrev Jaloqin (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Når man tager i betragtning at vi har en artikel om tarot, er NDO's udeladelse næppe grund nok. --Palnatoke (diskussion) 26. mar 2013, 22:45 (CET)
Dansk Sprognævn (RO) angiver begge former som gyldige. --Hofkas (diskussion) 26. mar 2013, 22:51 (CET)

Historisk perspektiv[redigér wikikode]

Den engelske artikel er fuld af fejl, om man så kan sige, i hvert fald er de informationer, som artiklen bygger på, om ikke forældet, så i særdeleshed højst eurocentriske. Jeg har desværre ikke selv tid til at samle kilderne sammen, men lad mig i det mindste pege lidt i en retning af nyere forskning. Spillekort udvikles i Kina, med baggrund i pengesedler. Ja, det lader til, at man simpelthen har spillet hasard med selve sedlerne :-) Sedlerne var inddelte i: 1'ere; 100'ere; 10.000'ere = 100×100; 100.000.000'ere = 10.000×10.000, dog nogle gange 100.000'ere = 10×10.000. Det lader til at noget i den her retning har været baggrund for de fire kulører, og de var hver især opdelt fra 1× til 9×. Da de kinesiske pengesedler og spillekort bliver til hver sine størrelser, rykker spillekortene fra Kina og ud over Eurasien, dog med visse regionale undtagelser, fx Japan. Spillekortene kommer blandt andet til persiske områder, og til arabiske områder; her tilføjes sådanne kort som 10× og to billedkort, fx Kongen; senere kommer endnu et billedkort til. Den kinesiske kulør "1'erne", bliver til den persiske/arabiske "mønter"; og lignende bliver de andre kinesiske kulører til de persiske/arabiske "sværd", "halebart", og "kopper". Fra de persiske og arabiske områder rykker spillekortene (i persisk/arabisk form) til Italien, hér bliver kuløren "halebart" til "stav". Og fra Italien rykker spillekort ud over Europa. I Italien udvikler man fx endnu en kulør, der skal fungere som en trumf - først med fjorten kort og med seksten kort, siden med 21 kort og med 40 kort; og man tilføjer flere billedkort. Fx tilføjes der mellem Kongen og Ridderen en Dronning, og mellem Ridderen og Knægten en Dame, og under Knægten en Terne - seks billedkort. Dette er fx baggrunden for tarokspillene, dog med blot fire billedkort, og en skis, den såkaldte Tiggeren/Tossen, på italiensk il Matto, siden kaldt for Fjolset. Kun i Frankrig erstattes Ridderen med Dronningen, på dansk og på fransk Dame og Dame ;-) I Indien udvikler man adskillige kulører - indiske kortsæt kan have op til tolv kulører og endda 24 - men bevarer de første to billedkort og ikke flere, så der er tolv kort i hver kulør. I fx Portugal indføres kort 10× ikke, men dog de tre billedkort Konge, Ridder, Knægt, så der er tolv kort i hver kulør. Og fra Portugal rykker spillekortene til Japan. I Japan indføres der også på et tidspunkt en femte kulør, og flere billedkort, så der er seks billedkort og i alt 15 kort i hver kulør; og endda en sjette kulør og endnu et billedkort, så der er i alt 16 kort i hver kulør. Disse forsvinder dog fra populærkulturen, da kortspil ofte har været kriminaliseret igennem Japans historie, men det ene spil er faktisk kommet en smule tilbage i nyere tid. Til sidst udvikledes der i Japan kortspillet Hanafuda. Hvad jeg prøver at fortælle, er, at spillekort ikke helt er en entydig størrelse. Med venlig hilsen --Jaloqin 26. marts kl. 22:36 (CET)

Den tyske artikel kommer kort ind på emnet, men angiver ikke præcise kilder til sine oplysninger. --Palnatoke (diskussion) 26. mar 2013, 22:58 (CET)