Diskussion:Spækhugger

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Zoologi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Zoologi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af zoologirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Spækhugger har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 52, 2006.

Huskeliste for Spækhugger: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Et spørgsmål fra Sandra[rediger kildetekst]

Hey! Har lige nogen spørgsmål.....

-Har spækhuggere nogen sinde angrebet mennesker, det har de da ikke vel?? - Hvordan kan det være at hvid hajer " flygter " hvis der er spækhuggere i nærheden, de er da i sig selv et stort og farligt dyr der ikke synes bange for noget ( lige bortset fra mennesker)

- Har der nogen sinde været hvidhajer og spækhugger i kamp mod hinanden, ved man det??... - Kan i ikke komme med en link på en side hvor der står noget om spækhugger og mennesker..?

På forhånd tak!, MVH Sandra

  • Ledte lidt rundt på nettet, det ser ud til at spækhuggere er fredelige dyr, som holder sig væk fra mennesker samt hajer. Men der er set enkelte hændelser hvor en spækhugger har dræbt både hajer og mennesker, men dette menes at være pga. de har troet det var sæler.

Tror kun der har været en enkelt episode med en spækhugger der har angrebet en hvid haj: [1]

Peter L. Brodthagen 3. apr 2004 kl. 17:12 (CEST)

Med egne øjne har jeg set en lille hammerhaj flygte over hals og hoved fra en flok spækhuggere ved Paihia i New Zealand. Den stakkels haj var så panikslagen den sprang helt ud af vandet for at komme væk. Jeg vil tro spækhuggerne, hvis de er sultne, ikke skelner mellem hammerhajer og hvide hajer. Mvh Malene Thyssen 7. apr 2005 kl. 22:47 (CEST)
Hmm havde ikke lige set årstallet - mit svar er muligvis en smule for sent på den ;-) Mvh Malene Thyssen 7. apr 2005 kl. 22:49 (CEST)


Hey

Vil lige påpege at Spækhuggeren er en hval, ligesom alle andre delfiner er. Derfor bør den indledende sætning vel i artiklen vel rettes.

-Morten

Hej Morten
God pointe. Et par strategisk velplacerede ord gør hele forskellen.
Barados 13. nov 2006 kl. 18:02 (CET)

Skole = stime[rediger kildetekst]

I min foreløbige rettelse af artiklen har jeg ændret alle forekomster af ordet "skole" til "stime", da dette – så vidt jeg ved – er den korrekte oversættelse af det engelske udtryk school, når det angår fisk (og spækhuggere). Hvis en biolog kan oplyse, at man også siger "skole" på dansk, skal jeg nok rette det tilbage igen. --PhoenixV 30. nov 2006 kl. 21:53 (CET)

Hejsa,
Politikens "Hvaler og Delfiner i Farver", bruger konsekvent udtrykket "flok" og "superflok". Den har dansk bearbejdelse ved Carl Christian Kinze, der er en af Danmarks førende hvalforskere. Alle gode gange tre :)
Barados 1. dec 2006 kl. 05:27 (CET)
O.k., så må vi hellere gå efter det. Hvis ikke andre gør det i mellemtiden, vil jeg rette det snarest muligt. --PhoenixV 1. dec 2006 kl. 11:17 (CET)

Media:Eksempel.mp3

Næstmest udbredte pattedyr ???[rediger kildetekst]

Jeg blev lidt forbavset over at vi (mennesker) er det mest udbredte pattedyr , og spækhuggere nr. 2 , her på jorden. Er alle dyr der føder levende unger ikke pattedyr ?? Så må der da være betydeligt flere mus og rotter (og sikkert også andre dyrearter) der er mennesker og spækhuggere overlegne i antal. Mvh Caspar Christensen

Enig, det må være det næstmest udbredte havpattedyr hvis det er noget. --Morten LJ 30. dec 2006 kl. 13:38 (CET)
Udbredte skal vist forstås geografisk og ikke antalsmæssigt. --Sir48 (Thyge) 30. dec 2006 kl. 15:48 (CET)
Korrekt, vi snakker geografisk ikke antal - og da jorden består af 70% vand kunne man måske endda argumentere for at det er det mest udbredte pattedyr på jorden. Barados 30. dec 2006 kl. 19:15 (CET)
Det er tåbligt med den slags rekorter. Hvad kan man brugen den til?HansJensen 31. dec 2006 kl. 15:10 (CET)
Det er ikke Guiness Rekordbog det her, og der er ikke nogen der prøver at slå hinanden. Information om udbredelse er med til at give et indtryk af hvor fleksibelt et dyr kan være, og hvad det i det hele taget kan overleve. Hvis jeg siger at kakerlakker er udbredt over hele verdenen, vil det på samme måde give dig et indtryk af hvor hårdført (og successfuldt) et lille kræ det er. Barados 31. dec 2006 kl. 22:32 (CET)
Er et dyrs udbredelse ikke mere et udtryk for hvor nemt det spredes? End et udtryk for hvor hårdført og successfuldt arten er. Havet er et meget stabilt miliø, og arten er kun udbredt i havet og ikke på landjorden. Og den yngler kun i nogen havområder, og derfor kan den have bestande som er adskilt.HansJensen 1. jan 2007 kl. 14:57 (CET)
Jeg er bange for at havet muligvis bare virker som et meget stabilt (jeg antager du mener i homogen forstand) miljø, for os der kun stikker storetåen ned i det et par gange om sommeren. Med temperaturforskelle på op mod 40C, enorme dybdeforskelle, saltvariation, sigtbarhedsvariation, mængde af baggrundsstøj og ekstremt forskellige fødetyper er det såmændt lige så varieret et miljø at være rovdyr i, som den grønne jord vi betræder. Der er både ørkener og regnskove dernede. Jeg kan dog godt se din pointe, men jeg mener også at det er lettere besværligt at lave en 1:1 relation mellem udbredelsen af 6 milliarder humanoider mod et par tusinde dyr vi ikke rigtigt ved hvor er. I sidste ende er det et mindre fortolkningsspørgsmål, og jeg kan ikke umiddelbart se at en omformulering vil gøre betydningen væsentligt klarere. Hvis nogle linguistiske og biologiske genier vil gøre forsøget, skal de da være velkomne :) Barados 1. jan 2007 kl. 17:34 (CET)

Lidt flueknepperi: Er alle dyr der føder levende unger ikke pattedyr ??; nej, mange hajer, slanger, alle skorpioner, Lacerta vivipare (Almindeligt Firben), bladlus o.s.v. føder levende unger, mens monotreme pattedyr som næbdyr og myrepindsvin lægger æg. Definitionen på pattedyr er at ungerne dier hos moderen efter fødslen/klækningen. Necessary Evil 30. dec 2006 kl. 21:11 (CET)