Diskussion:Tønde land

  Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
  Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


  Jeg ved ikke, om det var så smart at flytte denne artikel fra Tønde land til Tønde (enhed). Hvis man kigger på artiklen Danske enheder kan man se, at der er mange enheder, der hedder tønde:

  • Tønde tjære (ca. 0,116 m³)
  • Tønde øl (0,13140 m³)
  • Tønde korn (0,13920 m³)
  • Ahm vin (0,15064 m³)
  • Tønde kul (ca. 0,170 m³)
  • Tønde smør (112,00 kg)

  --Heelgrasper 21. jul 2005 kl. 18:50 (CEST)

  Hvor kommer tønde som et rummål for korn fra? I al den tid jeg, min far og mine bedsteforældre har kendt til, har en tønde (korn) været ensbetydende med 100 kg. Danske landmænd bruger iøvrigt den dag i dag en tønde som et synonym for hektokg, så nu skal vi nok passe på ikke at fprvirre verden. -- Bruger:Wegge 22. jul 2005 kl. 03:46 (CEST)

  Jeg skal ikke kunne sige det præcist, men det må vist stamme fra nogle forordninger i 1600-tallet. I Danmarkshistoriens Hvem, Hvad og Hvornår optræder tønde også som et vægtmål på 103,7 kg (indtil 1839, hvor pundet blev sat til 500 g og tønden derfor må have været 104 kg). Til gengæld gælder det vist uanset hvad, man vejer. Efter man gik over til metersystemet blev det nok til, at en tønde vejede 100 kg i almindelig tale (officielt måtte man ikke bruge de gamle enheder). Der er vist også noget med, at en standardsæk er 50 kg, hvis jeg husker rigtigt, så det var nok temmelig praktisk, at de gik to sække på en tønde.--Heelgrasper 22. jul 2005 kl. 04:23 (CEST)

  Jeg er enig. Enhederne "Tønde land" og "Tønde hartkorn" giver ofte anledning til forvirring og forveksling, fordi de begge to bruges om arealet af landbrugsjord, men med meget forskellig betydning. Hvis der nu står "Tønde (enhed)", så vil det være helt umuligt, at vide, om vi snakker om det ene eller det andet. Lars Helbo

  Ja, at have tønde og tønde land sammen er omtrent som at behandle år og lysår i samme artikel. --Troels Nybo 21. jul 2005 kl. 19:49 (CEST)
  Man kunne overveje, om artiklen skulle behandle alle de enheder, der hedder tønde, og så ændre teksten lidt i den flertydige Tønde-artikel. De fleste artikler om enhederne vil blive ganske korte, med undtagelse af tønde hartkorn, der til gengæld er relativt grundigt forklaret i artiklen Hartkorn.--Heelgrasper 21. jul 2005 kl. 20:20 (CEST)
  Problemet i det er så bare, at det ville være en sammenblanding af flade- og rummål. Den samme sammenblanding ville vi iøvrigt også få ved en del andre - f.eks. skæpper. Bortset fra det, så mener jeg, der er her tale om en misforståelse. Enheden hedder "tønde land". Man kan f.eks. sige, at "en gård har et tilliggende på 35 tønder land"; men man kan IKKE sige, at "en gård har et tilliggende på 35 tønder". Denne sidste sætning giver simpelthen ingen mening. Lars Helbo
  Jeg kan ikke se, hvor sammenblandingen af flade- og rummål skulle komme ind. Danske enheder har da masser af forskellige typer enheder, uden at det blive blandet sammen. Og vi kan sagtens lave redirect fra de forskellige enheders navn til en samlet artikel i stedet for at at have seks forskellige artikler med to linjer i hver.--Heelgrasper 21. jul 2005 kl. 22:55 (CEST)
  • Det vil give god mening at samle alle gamle enheder i én artikel: fod, pund, tønde, tønde land osv.
  • Det vil også give god mening at samle enhederne i typer: vægt, længde, areal osv.
  • Derimod giver det ingen mening at skrive en særlig artikel, der samler tønde og tønde land og kun disse to enheder. Det vil kun forvirre.
  --Troels Nybo 21. jul 2005 kl. 23:18 (CEST)
  Jeg synes nu, at der kunne være en hvis mening i at samle de seks (ikke to) enheder, der hedder noget med tønde, i én artikel, hvis man ikke kan nøjes med artiklen Danske enheder. Der skal jo under alle omstændigheder være muligt at komme til videre fra den flertydige artikel tønde til de forskellig enheder, hvorfor man enten må henvise til seks seperate artikler, henvise til danske enheder eller henvise til en samlet artikel om tønde som måleenhed for jord, korn, tjære, øl, kul og smør.--Heelgrasper 21. jul 2005 kl. 23:43 (CEST)
  Der er temmelig nøjagtigt lige så meget mening i at sammenblande tønde og tønde land, som der er i at sammenblande år og lysår, for nu at gentage mig selv. I begge tilfælde handler det om to væsensforskellige enheder, der på grund af sproglige finurligheder har nærtbelægtede navne. Derudover har jeg kun at sige, at jeg trækker mig ud af debatten. Jeg har bedre og vigtigere ting at bruge min tid og energi på. --Troels Nybo 22. jul 2005 kl. 00:14 (CEST)
  Nu er det anden gang, du bringer det på banen, så jeg bliver nødt til at spørge: Hvem har foreslået, at tønde og tønde land skulle være i samme artikel? Du har fuldstændig ret i, at det ville være uheldigt, men det er jo heller ikke det vi taler om. --Heelgrasper 22. jul 2005 kl. 01:26 (CEST)
  Må jeg blande mig med én lille oplysning, som måske forklarer koblingen mellem flademål (td. land) og rummål (td. korn)? Én tønde land var fra Middelalderen det areal, der kunne tilsås med indholdet af én tønde brødkorn ("hartkorn"). Med et forventeligt antal fold kunne magthaverne så forudberegne, hvor meget udbyttet ville blive i antal tønder korn, og derfra kunne man beregne skatteprovenuet fra et gårdbrug.
  1 tønde korn = 144 potter = 8 skæpper á 4 fjerdingkar á 2 ottingkar á 2 1/4 pot = 139 liter
  1 tønde land. = 8 skæpper land (á 4 fjerdingskar á 3 album) = 0,55162 ha = 5516,2 m²
  Meterloven af 4 maj 1907: = 100 liter eller 0,719 tønder korn
  Mvh.--Sten Porse 22. jul 2005 kl. 07:49 (CEST)

  Jeg ved ikke, om der er nogen, der har foreslået det. Men det er jo sket ;-) Jeg havde forestillet mig, at danske enheder var den overordnede artikel, der oplister alle eksisterende enheder, og opdeler dem i flademål, rummål o.s.v. - altså en oversigt med tilhørende systematik. Herfra skulle der så være links til de enkelte enheder, hvor der så skulle være en nærmere forklaring på definitionen, oprindelsen og den måde enheden er brugt gennem tiden. Kan vi ikke være enige så langt?

  Jeg skrev så artiklen om "Tønde land". Men efterfølgende blev titlen på den ændret til "Tønde (enhed)", og dermed - men først derved - bliver den blandet sammen med de andre "tønde-enheder".

  Sammenligningen med år og lysår er særdeles præcis og træffende. Forløbet svarer til, at der var skrevet en artikel om "lysår", og en anden så havde rettet titlen på den til "år (enhed)". Lars Helbo

  I den nuværende form er det ihvertfald forvirrende, uanset hvad. Jeg flytter denne artikel tilbage til Tønde land og retter i artiklen Tønde, så der henvises til de forskellige enheder, der nævnes i artiklen Danske enheder.--Heelgrasper 22. jul 2005 kl. 22:32 (CEST)

  2019[rediger kildetekst]

  Hvad er begrundelsen for skabelonen {{uencyklopædisk}}? Der er altid plads til forbedringer, men jeg kan ikke lige at skabelonen gør nogen gavn her, den er nærmere misvisende. - Nico (diskussion) 30. okt 2019, 15:35 (CET)

  Journalistenheder.[rediger kildetekst]

  I forhold til beregningen af arealet af fodboldbanen, er den korrekt?

  Jeg får 1 td + 2skp + 1fjdk + 2alb til 7182,6 m² og ikke 7140 m²

  /Simon C, 28. april 2020 16:37 (CET)