Diskussion:Undergrundsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Bane Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Jernbaner, et forsøg på at koordinere oprettelsen af jernbanerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Burde den generelle artikel ikke ligge under metro (med en tilføjelse da metro har flere betydninger) - da en undergrundsbane jo kun refererer til en særlig type bane (under jorden) i stil med højbane? (skrev Urbanus (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Jeg er ikke enig i din definition. For eksempel vil jeg ikke beskrive "røret" mellem København H og Østerport som en undergrundsbane. I min terminologi er en undergrundsbane et anlæg, hvor betydelige, centrale dele af banen er underjordiske, mens en metro enten er den parisiske undergrundsbane eller et anlæg i stil med metroen i København. --Palnatoke 4. jul 2006 kl. 13:36 (CEST)
For mig at se er metro en generel betegnelse for et bybane-system der enten kan være helt eller delvis underjordisk, men også kan køre over jorden (dog adskilt fra anden trafik, i modsætning til sporvogne eller letbaner). Mens en undergrundsbane alene er en underjordisk bane (kan dog også bruges om baner der primært løber under jorden). Du har ret i at S-togene i København ikke er en undergrundsbane, men det er en metro (eller metro-lignende bane), dog med en høj grad af regional karakter også. Og den består både af en undergrundsstrækning (Røret) og flere højbane-strækninger. Man kan godt, som du gør, bruge undergrundsbane som en samlet betegnelse for hele systemet, men jeg vil bare mene at metro er den oftest anvendte betegnelse - eller den lokale betegnelse (f.eks Underground/Undergrund om Londons, U-Bahn om tyske, Tunnelbane om Stockholms etc.). Ikke at det gør den store skade, da metro jo er en flertydig artikel der bl.a. peger hen imod denne, så folk skal nok finde denne hvis de søger på metro. Men jeg synes bare det er ærgerligt at vi dermed har udelukket muligheden for at lave en artikel der beskriver banetypen undergrundsbane (altså en bane under jorden) i lighed med højbane, sporvogn, letbane etc. --Rasmus 4. jul 2006 kl. 14:15 (CEST)