Diskussion:Veganisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Er veganisme en livsstil eller diæt?[redigér wikikode]

Der står i denne artikel, at det er en diæt, medens den engelske skriver det som en livsstil. Jeg holder faktisk med den engelske, men kan det skyldes nuanceforskellene på sprogene, at jeg begår den fejl at antage dette for værende sandt?


--Daniel-Dane 16. apr 2008, 15:46 (CEST)

Veganisme er en livsfilosofi, der bygger på et etisk standpunkt. Ordet veganer blev opfundet af Donald Watson, stifteren af The Vegan Society, den ældste veganske forening i verden, der findes. Wikipediaartiklen om The Vegan Society forklarer det meget præcist: "Watson coined the word "vegan" to stand for "non-dairy vegetarians" who also ate no eggs.[3] The founding of The Vegan Society is celebrated annually on November 1st, World Vegan Day. The day was established in 1994 by Louise Wallis, the then President and Chair.[4] However, the founding of The Vegan Society is thought to have been either the 5th or 12th November, 1944.[5]

The Society now defines veganism as "...a way of living that seeks to exclude, as far as possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing and any other purpose."[6]". [[1]]

En vegetar er synonym for det, der kaldes for "kostveganer" i den danske artikel. Sproget vil altid ændre sig, så ord som "kostveganer" vil sikkert altid blive brugt, men det giver ikke mening hverken teoretisk eller praktisk at bruge det, da det er et selvmodsigende ord. Det håber jeg står klart nu.

RuneKrasmus (diskussion) 24. nov 2017, 01:16 (CET)

En person som praktiserer veganisme, betegnes som veganer, mens betegnelsen kostveganer anvendes, når personen spiser en vegansk kost, men afstår ikke nødvendigvis fra at bruge læder, silke og andre produkter fra dyr. Med andre ord eksisterer der mennesker, som betegner sig som veganer grundet livsfilosofien, mens der eksisterer mennesker, som betegner sig som kostveganer grundet sundhedsværdien, herunder ønsket om forebyggelse af kræft gennem fravalget af animalsk føde, men dog ikke deler ønsket om at fravælge materialer, der er produceret fra dyr. Således kan differentieringen ligge mellem begreberne veganer og kostveganer. Hvorvidt denne differentiering kan sidestilles med, at begreberne er synonyme med hinanden kan diskuteres, men den grundlæggende basis er, at der ikke indtages animalsk føde og dermed har begreberne samme betydning. --Kontoreg(Henvendelse) 5. apr 2018, 09:57 (CEST)

Formål og kilder[redigér wikikode]

I skrivende stund er artiklen skrevet politisk, hvilket er en skam for veganismen, fordi emnet veganisme fortjener en mere saglig fremstilling. Det vil klæde artiklen, såfremt der blev arbejdet på, at beskrive veganismen i neutrale vendinger.

Der var brugt yderst obskure "kilder" ang. B12, hvoraf det ene link var dødt. Der skal ryddes mere op i afsnittet om B12. Jeg har forsøgt lidt. RuneKrasmus (diskussion) 24. nov 2017, 01:38 (CET)

Endvidere er artiklen mangelfuld på kilder. I denne forbindelse kan man diskutere, hvad en lydig kilde er, men niveauet bliver ikke særligt troværdigt, når der for eksempel anvendes kilde som WikiHow. Generelt bør der tilstræbes, at anvende mere neutrale kilder, - henvisninger til organisationer der varetager veganismen virker politisk og bør begrænses.
--Kontoreg(Henvendelse) 24. nov 2017, 00:21 (CET)

Vegetarisme[redigér wikikode]

Hvorfor er det nødvendigt at beskrive vegetarismen? Vegetarismen bliver beskrevet i artiklen vegetarismen og en henvisning til denne artikel bør være tilstrækkelig under afsnittet "Se også".
--Kontoreg(Henvendelse) 30. nov 2017, 00:03 (CET)