Diskussion:Venstrehåndet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Påstanden "Venstrehåndede holder skeen i venstre hånd, men spiser med kniv og gaffel på samme måde som højrehåndede" står ikke umiddelbart til troende - hvordan man holder på kniv og gaffel er vist mest et opdragelses/kulturspørgsmål. --Palnatoke 11. maj 2007 kl. 10:43 (CEST)

Jeg har ikke mødt en eneste venstrehåndet person der bytter om på kniv og gaffel. Det er rigtignok et kulturspørgsmål, men i mine øjne er det en væsentlig pointe at selv om kniven holdes i venstre hånd når man kun bruger kniv (fx til at skære eller smøre et stykke brød), så holdes den almindeligvis i højre hånd når man spiser med kniv og gaffel. --JGC 11. maj 2007 kl. 10:55 (CEST)
Vores ældste datter er venstrehåndet og det er i høj grad opdragelse, der gør at hun har kniven i højre hånd, når hun spiser. Det er i øvrigt ikke ualmindeligt at højrehåndede amerikanere holder gaffel i venstre og kniv i højre, når de skærer maden ud, men lægger kniven fra sig og tager gaflen over i højre, når de skal spise. Gør venstrehåndede amerikanere det samme, det spejlvendte eller noget tredje? --Palnatoke 11. maj 2007 kl. 11:25 (CEST)
Du har ret i at det er kultur/opdragelse der afgør hvordan man holder på kniv og gaffel - der er jo ingen der fra naturens hånd har lært at spise med de to redskaber. Min pointe er bare at man - stadig - kan regne med at venstrehåndede lærer at spise med kniv og gaffel på samme måde som højrehåndede. Jeg kender godt historierne om amerikanere der tager gaflen i den anden hånd når maden skal i munden - det er i mine øjne et tegn på manglende opdragelse.
Når man skal lære at bruge kniv og gaffel er højre- og venstrehåndede stort set ligestillet - der er ikke store forskelle på de færdigheder der skal bruges til kniven og gaflen når de bruges sammen.
For 1-2 generationer siden var det i øvrigt - så vidt jeg ved - almindeligt at venstrehåndede lærte at skrive med højre hånd. Min mor (f. 1935) blev således tvunget til at lære at skrive med højre hånd - med det resultat at hun som voksen kunne skrive med begge hænder. Venstrehåndsskrivning har også visse problemer - ikke mindst når der skrives med blæk eller andre udflydende skriveredskaber.
--JGC 11. maj 2007 kl. 12:57 (CEST)Venstrehåndet/venstrehåndethed[redigér wikikode]

I mine øjne er flytningen til venstrehåndethed ikke hensigtsmæssig. Generelt er princippet om at have opslagsord som navneord og ikke tillægsord fin nok, men når det (som her) er tillægsordet der er det langt mest almindelige at bruge, virker det kunstigt at have opslaget placeret som et navneord.

Et par uheldige konsekvenser

  • Opslagsordet fremgår pt ikke i selve artikelteksten. Den kan godt omskrives så venstrehåndethed indgår, men det vil i mine øjne gøre den sprogligt mere knudret end nødvendigt
  • Henvisninger til siden bliver i stort omfang kørt gennem omdirigeringen fra venstrehåndet.

Den engelske udgave af artiklen har en:Left-handed som hovedopslag og omdirigering fra en:Left-handedness. Den tyske udgave har de:Linkshänder (venstrehåndede) som hovedopslag og en flertydighedsside på de:Linkshändigkeit. Den svenske (sv:Vänsterhänthet) og den norske (no:Venstrehendthet) udgave har begge "venstrehåndethed" som hovedopslag - men ser man på de indgående links ([1], [2]) er det tydeligt at hovedparten kommer fra omdirigeringer.

Summa summarum - jeg mener at artiklen bør flyttes tilbage til venstrehåndet.

--JGC 11. maj 2007 kl. 10:55 (CEST)

Flyt du den bare - jeg forholdt mig alene til princippet. --Palnatoke 11. maj 2007 kl. 11:25 (CEST)
O.k. - will do. --JGC 11. maj 2007 kl. 12:57 (CEST)

Reagan Venstrehåndet?[redigér wikikode]

Reagan Venstrehåndet?--217.209.200.59 23. maj 2011, 23:32 (CEST)