Venstrehåndet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Køkkenknive (1)symmetrisk, (2)højrehåndet, (3)venstrehåndet

Venstrehåndet er det fænomen, at nogle personer foretrækker at skrive, kaste og spise med venstre hånd[1]. Venstrehåndede personer er normalt også venstrefodede.

Cirka 8-13 % af verdens befolkning er venstrehåndet. Blandt disse er der en overvægt af mænd i forhold til kvinder i forholdet 1,2:1.[2][3][4]

Man ved ikke helt, hvorfor nogle er venstrehåndede, men én teori går ud på, at der findes et gen, som bestemmer, at de fleste mennesker skal være højrehåndede, og at 20 % af os fødes uden dette gen. Disse vil have 50 procents sandsynlighed for at blive venstrehåndede. En anden teori går ud på, at stress hos moderen under graviditeten kan føre til, at barnet bliver venstrehåndet.

Nogle[hvem?] mener, at venstrehåndede er mere udsatte for sygdomme end højrehåndede, men at venstrehåndede til gengæld er mere kreative og oftere har kunstneriske talenter.[kilde mangler] Dette har sammenhæng med, hvilken hjernehalvdel der er mest aktiv. Hvis du gør mange bevægelser med venstre kropshalvdel (eks. skrive), vil højre hjernehalvdel være i størst aktivitet, og modsat. De to hjernehalvdele har ansvaret for forskellige opgaver, og derfor vil venstrehåndede og højrehåndede have øget hjerneaktivitet i modsatte hjernehalvdele og derfor kunne have forskellige talenter.

Selv om venstrehåndede udgør omkring 10 procent af befolkningen, har fem af de sidste syv amerikanske præsidenter været venstrehåndede: Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton og Barack Obama. Barack Obamas modstander i 2008-valgkampen, John McCain, er også venstrehåndet[5]. Også Osama Bin Laden var venstrehåndet.

Kejthåndethed[redigér | rediger kildetekst]

Da venstrehåndede er en minoritet i en højrehåndet verden, blev de før i tiden tvunget til at skrive med den "rigtige" hånd i skolen.
På engelsk hedder "højre" right (rigtig), på tysk rechts (ret, rigtig) og på fransk droit (ret, retfærdig, oprigtig).
Det latinske ord for venstre betyder ond/truende på engelsk (sinister).
På engelsk hedder "venstrehåndet" left-handed (kejtet, klodset, uheldig), og venstre på fransk er gauche (kluntet, klodset).
En fyrste eller konges ægteskab med en borgerlig, uden arverettigheder for børnene, hedder en vielse til venstre hånd. Dårligt håndværk kaldes venstrehåndsarbejde.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Venstrehåndede holder skeen i venstre hånd, men nogle spiser med kniv og gaffel på samme måde som højrehåndede, andre spiser med gaflen i højre og kniven i venstre.
  2. ^ Holder, M. K. (1997). "Why are more people right-handed?". Sciam.com. Scientific American Inc. Hentet 2008-04-14.
  3. ^ Psychology for A-level second edition, page 309
  4. ^ Hardyck C, Petrinovich LF (1977). "Left-handedness". Psychol Bull. 84 (3): 385-404. doi:10.1037/0033-2909.84.3.385. PMID 859955.
  5. ^ A Vast Left-Handed Conspiracy, the Washington Post

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Munksgaard Omvendt Fremmedordbog
  • Gyldendals Røde Ordbøger: Engelsk-dansk
  • Gyldendals Røde Ordbøger: Tysk-dansk
  • Gyldendals Røde Ordbøger: Fransk-dansk
Wikimedia Commons har medier relateret til: