Diskussion:Voksen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg synes man bør omformulere stykket om, hvornår man er voksen i Danmark, med mindre det, der står, er offiecielt (kilder?). Jeg vil personligt mene, at man i DK kan blive betragtet på flere tidspunkter: Pubertet, teenager (el. efter teenager), konfirmation (som ikke alle bliver) og 18 år. --Anigif 8. apr 2008, 12:45 (CEST)

Vedr. ændring af hele indholdet.[rediger kildetekst]

Jeg mener mange af informationerne er forkert.

Der er væsentlig forskel på at være myndig og at være voksen. Voksen er noget man altid kan blive, uanset om man er 18, 30, 15, 27, 43 eller noget helt andet.

Det at være voksen handler bare om at kunne klarer sig selv "ude i den store verden" - at få et rigtigt arbejde (ikke som flaskedreng i et supermarked), at flytte hjemmefra, evt. sammen med sin elskede - generelt at man tager ansvaret for sit eget liv, som forældre eller anden værge har gjort lige siden man blev født.

Det at være myndig betyder at man er fyldt 18 år, og dermed har retten til at stemme ved folketingsvalg, man kan tage kørekort, købe cigaretter og komme lovligt ind på diskoteker.

Jeg vil gerne bede om tilladelse til at omskrive hele artiklen, så vi kan give læserne de rigtige informationer. :-) (Skrev 77.232.72.80 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Jeg vil umiddelbart finde det forkert at omskrive hele artiklen, da det indhold den har p.t. ikke er forkert. Objektivt er "et menneske, der ikke længere er barn" lig med en voksen, og den alder fastsættes normalt til 18 ude i nutidens danske samfund, modsat 14 i tidligere dage. Disse oplysninger er korrekte, og har ikke behov for at blive omskrevet. Til gengæld kan jeg se en rimelig pointe i at tilføje et afsnit om den subjektive oplevelse af at blive voksen, i tråd med det der beskrives herover - at nogle oplever at være voksne i en ung alder, mens andre bruger længere tid på det, og at der lægges forskellige værdier i det fra menneske til menneske. Blot må det hele ikke komme til at bero på subjektive vurderinger og forklaringer; det ville være rart hvis der kunne kobles en kilde eller to på. Endelig ser jeg ingen grund til at bruge megen tid på at forklare begrebet myndig - det findes der allerede en artikel, der behandler. --Medic (Lindblad) 10. okt 2010, 16:54 (CEST)

Jeg vil ændrer lidt i artiklen om myndig - ikke fjerne nogle ting, men blog tilføje nogle ting. :-) Jeg mener bare at man bliver myndig, og ikke nødvendigvis voksen, når man fylder 18 år.

Som jeg har skrevet ovenover kan man blive voksen når som helst - hvis man ligesom William James Sidin (http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Temaer/Intelligens/20070220150132.htm), afslutter folkeskolen som 7-årig, så bliver man nærmest voksen som 10-årig, andre bliver det først ved en alder af 15, 30, 45, 27, 19 eller noget helt andet - nogle mennesker bliver aldrig voksne. Jeg vil evt. ændrer i artiklen om voksen, blot tilføje hvad det at være voksen handler om - at kunne passe sig selv, og hvad det indebærer. (Skrev 77.232.72.80 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Er det ikke vældig subjektivt at definere voksen som en, der kan passe sig selv? Man kan vel sagtens være voksen uden at være i stand til at passe på sig selv. --|EPO| COM: 10. okt 2010, 23:23 (CEST)
Jeg har netop gendannet artiklen påny (har dog tilladt mig samtidig at sætte lidt ekstra links på) - jeg finder det svært uheldigt, at henvisningen til at dyr og planter også kan kan nå et voksenstadie, blot fjernes. Tilsvarende mener jeg, at de redigeringer, jeg nu igen har fjernet, er udtryk for et synspunkt (i tråd med |EPO|'s spørgsmål herover) snarere end velunderbygget fakta; derfor efterlyser jeg nu påny en kilde, der taler for dén definition af ordet. Det kunne tænkes, problematikken kunne løses ved at indføje et afsnit om "subjektive opfattelser af voksenbegrebet" eller tilsvarende? Noget andet er, at jeg nu har gendannet denne artikel nogle gange. Jeg har forsøgt at redegøre for hvorfor, jeg mener det bør være sådan, men ikke desto mindre læner vi os efterhånden op ad en redigeringskrig. Jeg vil derfor hermed opfordre andre skribenter til at kaste øjne på denne kontrovers, og medvirke til at bedømme hvorvidt ændringerne er relevante eller ej. --Medic (Lindblad) 10. okt 2010, 23:33 (CEST)
ups, ip-brugeren har jo en gevaldig logisk pointe når han peger på 'voksen' ikke er det samme som 'myndig' . Men er de to ord alligevel ikke næsten sammenfaldende i mening ? 'Myndig' er noget der skrives cirkulærer og lovtekster om, eller noget der står i ældre danske bøger, mens 'voksen' jo så er det menneskelige - subjektive - samfunds norm over det at være myndig, uden at denne norm derfor er skrevet ned . Det kan jo veksle fra samfundsklasse til samfundsklasse, eller måske fra egn til egn, og hvordan forholder det sig mon med de 2. generations danskere ? Mere konkret kan man sige der er ræsson for at skabe een artikel, med titelen Myndig . I encyklopædisk kontekst er det bekvemmere at slippe om ved dokumentationsdelen for en artikel om myndighed . Voksen bliver til et redirect, og betinget indføjelsen af et afsnit i denne Myndighed-artikel med en formulering af hvordan der kan være forskel mellem at være voksen og at være myndig, jævnfør myndigheds-begrebet som karakteristisk dokumenterbar og voksen-begrebet som et mere differentieret og ikke helt generaliseret begreb . Sechinsic 17. okt 2010, 19:17 (CEST)

Eftersyn ønskes på grund af problemer med definitioner og tekst[rediger kildetekst]

Artiklens definitioner af voksen er ikke brugbare:

  1. et menneske som ikke længere er barn:
    Så klikker jeg over til barn for at finde ud hvornår man ikke længere er barn. Men i artiklen barn står: "Et barn er et menneske, der endnu er så ungt, at det ikke er blevet voksent." Og så går vi ring...
  2. et individ som biologisk er nået den reproduktive alder; dette gælder både for planter og dyr:
    Jeg kan være enig for dyrs vedkommende, men har aldrig hørt om voksne planter. Mon ikke der er tale førstehåndsforskning her?

Den Danske Ordbog definerer voksen som: "fuldt udvokset eller udviklet – om menneske eller dyr". Det passer med min opfattelse.

I artiklen står også: "I Danmark bliver man i dag myndig og dermed voksen på sin 18 års fødselsdag." Det giver ikke mening da definitionerne ikke nævner myndighed som kriterium for at være voksen. Man kan efter min opfattelse sagtens blive voksen både før og efter man bliver myndig.

Artiklen er i modstrid med sig selv og uden kilder. Jeg har derfor indsat skabelonen {{Eftersyn}}. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 20. jun 2018, 19:05 (CEST)