Division (regnskab)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Division. (Se også artikler, som begynder med Division)

En division er indenfor det interne regnskabsvæsen en organisatorisk enhed med en vis selvstændighed. Det interne regnskab kan måle effektiviteten af en virksomheds divisioner, og divisionerne antages på denne måde at bidrage til at motivere divisionernes chefer og medarbejdere.

Risikoen ved etablering af divisioner er, at den enkelte division kan suboptimere mod sin målsætning. Begrænsninger i selvstændigheden og eventuelle regler for afregningspriser i forhold til andre divisioner kan begrænse denne effekt.

Etablering af divsioner er ikke så vidtgående som etablering af datterselskaber i en koncernstruktur.

Divisionstyper[redigér | redigér wikikode]

Divisionstyper benævnes efter hvad divisionen bliver målt på – hvilket bør hænge sammen med divsionens autonomi.

Investeringscenter[redigér | redigér wikikode]

Et investeringscenter måles på afkastet af den investerede kapital eller afkastet efter forrentning af den investerede kapital. En sådan division formodes selv at kunne beslutte investeringer og forekommer sjældent i praksis.

Profitcenter[redigér | redigér wikikode]

Et profitcenter måles på overskud, opgjort som omsætning minus omkostninger. En sådan division bør selv kunne beslutte hvilke aktiviteter der skal gennemføres.

Indtægtscenter[redigér | redigér wikikode]

Et indtægtscenter måles på divisionens omsætning, eventuelt med fradrag af markedsføringsomkostninger. Divisionen bør selv kunne beslutte markeder og til en vis grad priser.

Omkostningscenter[redigér | redigér wikikode]

Et omkostningscenter måles på, at omkostningsforbruget ikke overstiger det budgetterede – evt. med et aktivitetsafhængigt element.

RegnskabStub
Denne regnskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.