Dominans (mennesker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler Dominans (mennesker). For andre betydninger af dominans, se Dominans.


Dominans er i sociologisk teori et begreb, der er nært beslægtet med direkte magt, dvs. en persons evne til at afholde en anden person fra at gennemføre sin vilje. I politisk teori kan begrebet både referere til personers indbyrdes relationer og til systemforhold. Det systemelement, der er vigtigst, omtales her som dominant. I international politik omtales fx staters dominans over andre stater. [1] Marxistisk teori antager bl.a., at økonomien har dominans over politikken. Pierre Bourdieu anvender begrebet om den symbolske vold, som er indbygget i den sociale konstruktion, hvor forholdet mellem kønnene immanent er defineret. I Bourdieus anvendelse af begrebet er dominans ikke noget, der direkte udøves, men noget bagvedliggende, en relation.

"Det er fuldstændigt illusorisk at tro , at den symbolske vold kan besejres alene ved bevidsthedens og viljens våben, for dens virkninger og betingelserne for dens virkningsfuldhed er varigt indskrevne i kroppens inderste i form af dispositioner." [2]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Petersen, Nikolaj og Mette Skak (1998)
  2. ^ Bourdieu (1999), s. 54

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Bourdieu, Pierre (1999): Den Maskuline Dominans. Tiderne Skifter: København
  • Petersen, Nikolaj og Mette Skak (1998): Teorier om International Politik, Skjern (DUPI)

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]