Donna Haraway

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Donna Haraway
Donna Haraway and Cayenne.jpg
Donna Haraway (2006); foto af Rusten Hogness
Personlig information
Født Donna Jeanne Haraway
6. september 1944 (78 år)
Denver, Colorado
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Yale University

Donna J. Haraway (født 6. september 1944) er en central teoretiker indenfor kønsforskning, biologi og teknologi. Haraway er Professor Emeritus ved University of California Santa Cruz i USA. Hun har skrevet talrige bøger og essays, der behandler spørgsmål om videnskab og feminisme, såsom "Et cyborgmanifest: Naturvidenskab, teknologi og socialistisk feminisme i det sene tyvende århundrede" (1985) og "Situeret viden: Vidensskabsspørgsmålet i feminismen og det partielle perspektivs forrang" (1988).

Donna Haraway har søgt at udvikle en kritisk feministisk tilgang til koblingen mellem køn, teknovidenskab og globale magtstrukturer. Hun har bl.a. forholdt sig kritisk til traditionelle naturvidenskabelige objektivitetskrav, og har som alternativ formuleret begrebet situeret viden, hvor vidensudsagn forstås som lokaliserede, positionerede og partielle. Haraway er også kendt for at introducere cyborgen som en metafor for de komplikationer, der er forbundet med at sondre stærkt mellem natur/kultur, menneske/maskine, virkelighed/fiktion og krop/ånd. På denne måde er Haraways tænkning ofte kendetegnet ved at opsøge mønstre i de eksisterende kollektive narrativer om viden og teknologi, for at reflektere over de måder hvorpå de opretholder forskellige begrænsende, skadelige eller ansvarsunddragende magtstrukturer.

Publikationer[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg