Dornbirn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dornbirn
Våben for Dornbirn
Dornbirn (Østrig)
Dornbirn
Basisdata
Land: Østrig Østrig
Delstat: Vorarlberg
Distrikt: Dornbirn
Areal: 120,83 km²
Højde: 437 moh.
Indbyggertal: 48.067 (1. januar 2016)
Befolkningstæthed: 397,81 Indb. pr. km²
Postnr.: 6850
Website: www.dornbirn.at
Politik
Borgmester: Andrea Kaufmann (ÖVP)
Byråd: (2015)
(36 medlemmer)
16 ÖVP, 7 SPÖ, 6 FPÖ, 5 Grüne, 2 NEOS
Udsigt fra Karren over Dornbirn
Udsigt fra Karren over Dornbirn
(Kilde: Gemeindedaten fra Statistik Austria)

Dornbirn er en by i det vestlige Østrig, med et indbyggertal (pr. 2007) på cirka 46.000, og er hovedby i et forvaltningsdistrikt af samme navn. Byen ligger i delstaten Vorarlberg, ved bredden af floden Dornbirner Ach. Byen er indbyggertalsmæssigt den største i delstaten, og er et økonomisk og trafikmæssigt knudepunkt for hele regionen.

Placering[redigér | redigér wikikode]

Udsigt fra bjergtoppen Karren udover Dornbirn

Der findes beviser for menneskelig aktivitet helt tilbage fra år 8000 til 3000 f.Kr. Som bebyggelse eksisterer fund fra Bronzealderen mellem år 3000 til 1800 f.Kr. Arkæologiske fund beviser også Det romerske riges tilstedeværelse i området. I dag er kommunen den tredjestørste arealmæssigt i delstaten Vorarlberg.

Forvaltningsdistriktet Dornbirn består tillige af to nabokommuner, Lustenau og Hohenems, og har således et samlet indbyggertal på omkring 87.000 (1. januar 2017 [1]).

Distriktet ligger i Alpenrhein-dalen, og bjerglandskabet omkring byen Dornbirn er markant og imponerende, med for eksempel bjergtoppen Hohe Freschen på hele 2004 m over havets overflade som den højeste. Byen ligger selv på 437 moh og der er således rig mulighed for udfordringer til vandrere. Nævnes bør også kabelbanen til den 907 m høje bjergtop Karren.

Rappenlochschlucht med tilhørende dæmningssø kan også nævnes, samt Alploch, som begge gennemløbes af distriktets vigtigste flod Dornbirner Ach.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Dornbirn er erhvervsmæssigt centrum for hele delstaten, og for hele Alpenrhein. Denne status blev dog først opnået sent i det 19. århundrede, idet tekstilindustrien begyndte at få stor betydning. Tekstilindustrien er sidenhen faldet i betydning, og det nuværende messeområde huser i dag mange forskellige slags messer og arrangementer [2]. Til gengæld er der en del metalforarbejdning, elektro- og elektronikindustri, samt mellemstor industri og et betydeligt antal butikker (15062 ansatte i 1419 virksomheder [3]). Schweiziske borgere ynder at købe ind i Østrig på grund af lavere priser, og nærheden til den schweiziske grænse gør byen en oplagt indkøbsmulighed.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Fra november 2013 til oktober 2014 blev der registreret 144.632 gæster i Dornbirn, med samlet 283.584 overnatninger. Dornbirn ligger centralt i forhold til populære turistdestinationer såsom Liechtenstein, det østlige Schweiz, hele Vorarlberg, samt Bodensee og sydvesttysk område. Dornbirn er således næststørst udenfor de almindelige skisportsområder. Byen huser masser af caféer og restauranter, samt et rigt natteliv, og Dornbirn er nem at komme til for det populære skiområde Bödele.

Museer & seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

  • inatura - interaktivt naturhistorisk museum [4]
  • Rolls Royce Museum - [5]
  • Jüdisches Museum Hohenems - regionaljødisk museum med international udstråling i det jødiske kvarter i Hohenems
  • Franz-Schubert-Museum - museum i Hohenems om komponisten Franz Schubert
  • Hohenems- und Nibelungenlied-Museum
  • Museum Stoffels Säge-Mühle
  • Schloss Glopper - borgslot fra 1343
  • Museum Rhein-Schauen - om Rhinens regulering
  • Jazzclub Lustenau
Schloss Glopper