Dot com-boblen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Dot com-boblen eller IT-boblen (fra engelsk:dot~'punkt, punktum' og com) er forkortelsen for en periode i de sene 1990'ere med ivrig spekulation i aktier relateret til internetsider der er tilknyttet det internationale domænenavn commercial (kommerciel) og det efterfølgende sammenbrud i dette marked.

Overblik[redigér | redigér wikikode]

Dot.com-boblen opstod i sidste halvdel af 1990'erne over først og fremmest USA, men ramte også resten af verden. Selve bølgen eller boomet drejede sig om økonomiske spekulationer i aktier fra internet- og teknologirelaterede virksomheder. Boblen bristede i årene 1999-2001, hvor aktiepriserne på IT-virksomhederne gav sig til styrtdykke og adskillige firmaer gik derfor konkurs.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Dot.com som forretningsmodel var bygget op omkring en overdreven forenklet udlægning af netværkslogikken. Den blev brugt til at retfærdiggøre en meget stor pengegennemstrømning med det ene formål at erobre markedsandele til sit internetforetagende for enhver pris, f.eks. gerne ved at forære produkter væk i håbet om på sigt at kunne vinde penge hjem igen.

Historisk kan man se paralleller mellem dot.com-bølgen og andre store opsving bygget op omkring forventninger til ny teknologi. De internationale eksempler er jernbanedrift (omkring 1840'erne), radio (1920'erne), transistorelektronik (1950'erne), hjemmecomputere og bioteknologi (1980'erne).

Dot.com-boblen nåede sit højdepunkt med et Nasdaqindex på 5048,62 den 10. marts 2000. Det var udtryk for en fordobling af de allerede inden da meget opskruede teknologiaktiernes handelsværdi på bare et år. Men herfra gik det så også hurtigt nedad igen. Tiltroen til teknologiaktierne og til dot.com-forretningsmodellen svandt ind til i nærheden af det realistiske, og foretagender brød sammen et for et, og hurtigt efter hinanden.

En mulig forklaring blandt flere på at sammenbruddet endelig indfandt sig netop i starten af 2000 er, at den luftige logik i forretningsmodellen var faldet sammen med et mere reelt behov for investeringer i teknologi i forbindelse med år 2000 problematikken. Væksten i teknologiinvesteringerne underbyggede optimismen i dot.com-modellen, og da så teknologiinvesteringerne fasede ud efter årsskiftet 1999/2000, kunne dot.com-foretagenderne ikke længere stå alene, hvorfor de ganske enkelt gav sig til at falde.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Bengtsson, Karsten, Den Digitale Guldfeber. 2003. ISBN 87-7973-039-6. Gennemgang af centrale begreber og begivenheder i perioden med en dominerende amerikansk vinkel.
  • Bove-Nielsen, Jesper, E-business – digitale forretningsstrategier. 1999. ISBN 87-7553-882-2. Dansk ledelsesbog som tager udgangspunkt i de etablerede virksomheders brug af internettet, i stedet for dot.com-tænkningen.
  • Thorhauge, Claus & Bjerge, Peder, IT-boblen. 2004. ISBN 87-7664-015-9. Ren dansk vinkling på dot.com-tiden.