Google

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Google
Google logo
URL-adresse google.com
Sidens type Søgemaskine
Sprog Flere
Registrering Ikke påkrævet
Hovedkontor USA Mountain View, Californien
Ejer(e) Google Inc.
Skabt af Larry Page
Sergej Brin
Lanceret 4. september 1998
Googleplex, Googles hovedkvarter i Mountain View, Californien.
Sergej Brin, den ene af Googles grundlæggere.

Google er en søgemaskine til internettet. Den ejes af Google Inc. Google er den største søgemaskine på internettet i dag, da den har over 200 millioner forespørgsler om dagen gennem dens forskellige portaler. google er ikke blot en søgemaskine men tilbyder både søg, online lagerplads , kort og meget meget mere.

Google er desuden det mest besøgte websted på hele World Wide Web.[Kilde mangler]

Google blev oprettet i 1998 af to ph.d.-studerende ved Stanford University, Larry Page og Sergej Brin. De navngav søgemaskinen efter tallet googol (1 googol er et et-tal efterfulgt af 100 nuller).

Udover Googles mulighed for at søge blandt websteder, har den blandt andet også en service til at søge blandt billeder, Usenet-nyhedsgrupper, nyhedswebsteder og videoklip (beta).

i 2006 opkøbte Google Youtube og i dag uploades der over 60 timers video til websitet i minuttet.

google ejer også følgene:

Google Android som blev lanceret i år 2007, Android er googles styresystem til tablets, mobiler, ure, tv og tavle computere. Android er baseret på linux og er open source. i 2014 var Android det mest brugte styresystem til mobile enheder. der er over 1.000.000 apps på google play som er googles playstore.

Google Now som blev lanceret den 27. juni 2012 er en personlig assistent man kan spørge hvordan vejret er i morgen, hvem opfandt Google eller hvad man nu ellers vil spørge om. Google Now sporer også ens pakker og viser fly tider. Google Now er foreløbig kun på engelsk.

Google Glass som blev lanceret i 2012 og er nogle briller som har et hoved monteret display (hmd).

Google har revolutioneret søgemaskinen på internettet ved at være opbygget over en algoritme, holdt yderst hemmelig af bagmændene, som giver brugeren langt mere relevante søgeresultater end hos konkurrende søgemaskiner.

Google har også lanceret andre typer tjenester på nettet, blandt andet en webbaseret e-mail-service, Gmail. Som en nyhed tilbød man fra start 1 GB gratis lagerplads, hvilket siden er vokset til over 15 GB og man købe sig op til 30 TB lagerplads. Til gengæld forbeholder Google sig retten til at præsentere reklamer, der knytter sig til ord og begreber i den modtagne post. Reklametypen hedder AdSense, idet målet er at tilbyde reklamer, der er relevante for den enkelte bruger – i modsætning til massereklamer. google skriver følgende "I 2000 introducerede vi AdWords, et selvbetjeningsprogram til at lave reklamekampagner online. I dag hjælper vores annonceringsløsninger – herunder display-, mobil- og videoannoncer samt de helt almindelige tekstannoncer, som vi introducerede for mere end et årti siden – tusindvis af virksomheder med at vokse sig større og få succes."

For at støtte Googles integration i website-management stiller Google en service til rådighed for webmasters og hjemmesidearbejdere i form af Google webmaster tools.

I efteråret 2004 lanceredes Google Scholar, der er beregnet på at hjælpe studerende og forskere med at finde relevant materiale. Det gøres bl.a. ved at indeksere tidsskrifter og bøger, der ikke nødvendigvis er frit tilgængelige online. Google Scholar er stadig under afprøvning. Fra 2006 er Scholar også blevet tilgængeligt på dansk.

Det nyeste påfund er Google Earth, hvor man tilbyder adgang til satellitfotografier af områder på jorden, herunder især den vestlige verden. Det er et krævende program (udgivet til Windows, Mac og Linux), der endnu kræver installation af programmer på maskinen. Alternativet Google Maps er mindre krævende udstyrsmæssigt, men har til gengæld ikke så mange funktioner.

Pr. 20. august 2005 indekserer Google 8.168.684.336 websteder, 2.187.212.422 billeder og nær 1 milliard nyhedsgruppeindlæg.

Kritik og kontroverser[redigér | redigér wikikode]

Google er vokset hurtigt og har skabt nærmest monopol på området for søgeindeks, hvilket har givet anledning til debat[Hvor?].

Først og fremmest handler det om reklamer, som finansierer foretagendet. Google er eksperter i at skabe netop de få, men rigtige reklamer på en websted eller i forbindelse med et elektronisk brev. Det kræver f.eks. adgang til følsomme data fra brugerne, hvilket af nogle betragtes som en trussel mod privatlivets fred og som et skridt nærmere det totale overvågningssamfund.

Men det handler også om hvem der skal bestemme, hvilken side, der skal vises først i forbindelse med en internetsøgning (rangordning). Igen kommer reklamer med i billedet, idet annoncører kan købe plads på resultatsiden, hvilket anfægter søgningens neutralitet.

En anden sag handler om ophavsret, hvor Google henviser til beskyttede sider. Her har Google fjernet den oprindelige henvisning og henviser i stedet til klageren. Google var på et tidspunkt i færd med en digitalisering af store amerikanske biblioteker, hvor ophavsretten også kunne krænkes, samtidig med at relevante annoncer i forbindelse med bøgernes indhold ikke var/er lige populært i alle litterære kredse.

I en global verden kan der ligeledes være problemer med håndtering af ophavsret, der varierer fra land til land. Her grænses der op til censur[af hvad?].

Krænkelser af patenter på søgemaskiner kan også blive et problem, f.eks. har Yahoo! sagsøgt Google for at have misbrugt en af deres ideer (Googles AdSense vs. Yahoo!'s Overture).

Nyeste skud på stammen er TrackMeNot, som er et letvægts baggrundsprogram med det formål at forvirre Googles søgemaskine, for derved at skjule brugernes aktuelle søgninger, så Google ikke kan lagre faktisk information omkring brugerens søgning.

TrackMeNot udsender periodisk tilfælde søgninger i forskellige søgemaskiner, såsom AOL, Yahoo!, ASK, Google, og Bing som derved forvirrer diverse søgemaskiner i deres logging af brugerinformationer.

I 2014 blev Google idømt en bøde på 150.000 € af det franske datatilsyn CNIL, for ikke at overholde fransk lovgivning om beskyttelse af personlige oplysninger[1].

Spøg og skæmt[redigér | redigér wikikode]

Aprilsnar[redigér | redigér wikikode]

I 2011 kom Google med to aprilsnarer:
  • Aprilsnar 2011: Når man søger på Google efter skrifttype Helvetica ændres webstedet i skrifttype Comic Sans.
  • Googles har en ny måde at sende email på med G-Mail, som kaldes Google Motion. Når man vil sende en email skal man lave bevægelser som for eksempel at åbne en konvolut for at åbne en email. Historien

Easter egg[redigér | redigér wikikode]

  • Et eksempel på et såkaldt easter egg kan opleves ved en søgning efter "Atari breakout", i Google billeder hvilket vil ændre de fremkomne billeder til "mursten", i stil med Ataris spil Breakout.

Google Doodle[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Google Doodle.
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Citat: "’Don’t be evil’ blev i årene frem kendt verden over. Fra 2001 og frem til 2009 steg antallet af medarbejdere fra 200 til 20.000 og antallet af søgninger ifølge analysevirksomheden ComScore fra tusinde eller hundredtusinde til 17 millioner i minuttet. "

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.