Dubna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Dubna (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Dubna)
Dubna
Дубна́
byvåben flag
Coat of arms of Dubna.svg Flag of Dubna (Moscow oblast) (2003).png
Dubna.house of scientiests.jpg
Videskaberneshus i Dubna
Overblik
Land Rusland Rusland
Borgmester Vjatjeslav Borisovitj Mukhin
Føderalt distrikt Centrale
Oblast Moskva
Okrug Dubna
Grundlagt 1956
Postnr. 141.980, 141.981, 141.983, 141.986
Demografi
Indbyggertal Stigning 75.179 (2016)
 - Areal 70,44 km²
 - Befolkningstæthed 1221 pr. km²
Telefonforvalg 7 49.621
Andet
Tidszone UTC +3
Højde m.o.h. 125 m
Hjemmeside www.naukograd-dubna.ru
Oversigtskort

Dubna (russisk: Дубна́, tr. Dubna) er en by i Moskva oblast i Rusland. Byen ligger ved sammenløbet mellem floderne Dubna og Volga, omkring 120 km nord for Moskva. Dubna har 75.179(est. 2016) indbyggere.

Byen har status som naukograd, og er hjemsted for et internationalt kernefysisk forskningscenter (JINR), en af Ruslands største videnskabelige stiftelser. Grundstoffet Dubnium er opkaldt efter Dubna.

Økonomi og infrastruktur[redigér | rediger kildetekst]

Byens næringsliv er nært knyttet til forskningsanlæggene. Vigtige virksomheder er en udstyrs- og maskinfabrik. Før Sovjetunionens sammenbrud var MKB Raduga, et selskab som specialiserede sig i udvikling og produktion af missilsystemer, en af byens store arbejdsgivere. Den eksisterer stadig, men dens betydning er meget reduceret og byen har som følge af dette haft et arbejdsløshedsproblem. Flere mindre industrivirksomheder har imidlertid dukket op, og nærheden til Moskva gør, at mange kan pendle til arbejdspladser der. Der er fremlagt planer fra AFK Sistema og andre investorer, inkluderet russiske myndigheder, om at bygge en russisk "Silicon Valley" i Dubna, men pr begyndelsen af 2007 er intet arbejde blevet igangsat.

Ivankovo vandkraftværk

I byen ligger også Ivankovskojereservoiret i Volga, og kraftværksdæmningen er eneste forbindelse mellem bydelene, der ligger på begge sider af Volga.

Offentlig transport til Moskva besørges af eksprestog, forstadsbaner og busser.

For Dubna har skibstrafikken på Volga, Moskvakanalen og Ivankovskojereservoiret stor betydning.

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Leninstatuen i Dubna

Verdens største statue af Vladimir Lenin står ved sammenløbet mellem Volga og Moskvakanalen i Dubna. Den 15 meter høje statue blev bygget i 1930'erne. Den tilhørende og lige så store statue af Josef Stalin blev revet ned i 1963, under afstaliniseringsperioden.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]