Spring til indhold

Durskalaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En C-durskala

En durskala (latin) er en skala, der hører til en durtoneart. Durskalaen har en lysere og lettere klang end modsætningen – molskalaen. Dur- og molskalaerne anvendes mest i vestlig populærmusik (og altså ikke i for eksempel gammel kirkemusik, orientalsk musik og andre musikstile, der er forskellige fra den mest hørte musik i vesten). Skalaen har tidligere, hvor man anvendte skalaer med udgangspunkt fra alle toner, haft navnet ionisk skala, men har, efter dur-mol-tonaliteten er blevet populær, ændret navn.
Hør en F-durskala her:

Skalaen er opbygget som følger:
1-1-½-1-1-1-½
Talene angiver om afstanden fra den ene til den anden tone er en hel eller en halv.

Tonerne i durskalaen har navne:

do, re, mi, fa, sol, la, si, er de italienske navne på noderne c, d, e, f, g, a, h. Brugen af navnene på denne måde kaldes Absolut solmisation, og stammer fra et vers brugt i gregoriansk kirkemusik.

Men navnene bruges også for trin i tonearterne i stedet for til bestemte toner. Således at toneartens grundtone altid benævnes do. Brugen af navnene på denne måde kaldes Relativ solmisation.

1. tone = do
2. tone = re
3. tone = mi
4. tone = fa
5. tone = sol
6. tone = la
7. tone = bi

C-durskalaen er betegnelsen for en durskala som har tonen C som tonika eller grundtone. Den består, som alle andre durskalaer, af en bestemt rækkefølge af hel- og halvtonetrin også kaldet store og små sekunder. Denne såkaldte durformel: 2 heltonetrin + 1 halvtonetrin + 3 heltonetrin + 1 halvtonetrin danner således en tonerække eller tonetrappe fra tonen C til det C som ligger en oktav højere.

I C-durskalaen bliver denne trappe af sekunder til følgende toner: C-D-E-F-G-A-H-C (H hedder B uden for Nordeuropa).


\new Staff { \relative {c' d e f g a b c} }
  • Dur – med mere information om både dur-skalaen, -tonearten og -akkorden
  • Ionisk skala – den kirketoneart, der er identisk med en durskala


MusikteoriSpire
Denne artikel om musikteori er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Musik