Spring til indhold

ESBL-bakterie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En ESBL-bakterie er en multiresistent ESBL-producerende enterobakterie (oftest Escherichia coli og Klebsiella pneumoniae) eller kort ESBL. ESBL betyder extended spectrum beta lactamase, nogle enzymer, der nedbryder penicillin og beslægtede antibiotika som ampicillin og cefalosporiner (cefuroxim, cefotaxim, ceftazidim og ceftriaxon). ESBL- bakterier i kyllinger karakteriseres som en større risiko end salmonella.

ESBL-enzymerne

[redigér | rediger kildetekst]

Extended spectrum beta lactamase er antibiotikanedbrydende enzymer. Der findes forskellige varianter af extended spectrum beta lactamase, og de forekommer i mange forskellige bakterier, særligt tarmbakterier, oftest Escherichia coli og Klebsiella pneumoniae. De antibiotika-nedbrydende enzymer overføres let mellem forskellige bakterier, da generne for enzymerne ofte er lokaliseret på plasmider. Derfor spredes antibiotikaresistens let mellem forskellige bakterier.

Forekomst i Danmark

[redigér | rediger kildetekst]

Indtil 2012 var der spredt forekomst i Danmark, men i begyndelsen af 2014 blev der hver dag indrapporteret omkring ti nye tilfælde af ESBL-infektion. Madvarer kan være smittekilden. I februar 2014 godtgjorde en undersøgelse at ESBL er vidt udbredt i fødemidler, idet ESBL blev fundet i 11 ud af 20 kyllinge-pakker i Danske supermarkeder (Kontant).

Otte danskere hævdes at være døde af ESBL-bakterier (en hollandsk undersøgelse).

  • CC398 en antibiotikaresistent stafylokok
[redigér | rediger kildetekst]