EUMETSAT

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hovedkvarter i Darmstadt, Tyskland

EUMETSAT (fulde navn European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) er en international organisation med hovedkvarter i Darmstadt, Tyskland. EUMETSAT sender vejrsatellitter op, og processerer data til vejrudsigter.

Projekter[redigér | rediger kildetekst]

EUMETSAT medlemmer, fulde medlemmer i blåt, og "co-operating" lande i grønt.

Af projekter kan nævnes:

EUMETSAT Polar System
Et system af tre avancerede polære satelliter, Metop-A, -B og -C, der fra 800 kms højde laver detaillerede målinger af atmosfærens temperatur, fugtighed og kemiske sammensætning. Metop-A blev startet 19 oktober 2006 med en russisk Soyuz raket fra Baikonour, og Metop-B og -C planlægges til start henholdsvis i 2011 og 2015. EPS er et samarbejdsprojekt med ESA, NOAA og CNES
Meteosat
Et system af geostationære satellitter til vejrovervågning. Meteosat-1 blev startet i 1977 og Meteosat-7, den sidste satellit af den første generation, blev startet i 1997. Meteosat-6 og -7 er nu flyttet til positioner over det Indiske Ocean, hvor de leverer data bl.a. for overvågning af tropiske cykloner. Meteosat er et samarbejdsprojekt med ESA.
Meteosat Second Generation
Anden generation af Meteosat systemet, leverer billeder af Europa og Afrika hver 15 minutter i 11 bølgelængdeintervaller fra en position over 0 grader længde. Meteosat-8, den første satellit af den nye generation, blev startet i august 2002, og med starten af Meteosat-9 i december 2005, er systemet fuldt operationelt. Meteosat-10 planlægges til start i 2011 og Meteosat-11 i 2013.
Jason-2
Målinger af vind, bølger og vandstand ved hjælp af radar altimetri. Jason-2 satelliten er planlagt til start i Juni 2008. Jason-2 er et samarbejdsprojekt med CNES, NOAA og NASA.
RumfartSpire
Denne artikel om rumfart er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.


Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.