Effikacitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
    Artiklen har flere betydninger i forskellige videnskabelige felter.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Effikacitet(efficacy på engelsk) er en udpræget religionsvidenskabelig og samfundsvidenskabelig terminologi. Effikacitet beskriver i en samfundvidenskabelig sammenhæng og medicinsk sammenhæng graden af, hvor tilfredsstillende en opgave løses.[1] I medicin ville effikaciteten kunne siges at være høj, hvis en pille kurerer den sygdom, som den havde til formål at helbrede.

I religionsvidenskab[redigér | redigér wikikode]

Effikacitet er det forhold, at magien virker. Eksempelvis pointerer den græsk-ortodokse dogmatik, at det transcenderende ikonmaleri bliver en port ind i Guds himmel for den troende betragter. Ikonet som et såkaldt forbindelsesled mellem den jordiske og himmelske sfære er derfor et veritabelt udtryk for effikacitet. Med andre ord er effikaciteten det fænomen, at en forbindelse mellem den jordiske og himmelske/guddommelige sfære lader sig effektuere. Eller anderledes formuleret: Når sakramentet bliver virkende igennem ritualet, så som eksempelvis, når den katolske kirkes nadver bliver ensbetydende med transubstantiationen, så har vi ligeledes et udtryk for effikacitet.

  1. ^ Park, C., & Allaby, M. (2013). efficacy. In  (Ed.), A Dictionary of Environment and Conservation. : Oxford University Press,. Retrieved 11 Mar. 2019, from http://www.oxfordreference.com.zorac.aub.aau.dk/view/10.1093/acref/9780199641666.001.0001/acref-9780199641666-e-2427