Eisenbahn-Romantik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Eisenbahn-Romantik
Information
Genre Dokumentar
Medvirkende Hagen von Ortloff
Spilletid 30 min
Sprog Tysk
Sæsoner og afsnit
Antal afsnit 967 (maj 2019)
Produktion
Produktionsselskab SWR
Produktionsland Tyskland
Udsendt
Oprindelig kanal SWR
Først sendt 7. april 1991
Musik
Komponist bag
kendingsmelodi
Sentimental Journey af Les Brown
Links
Officiel hjemmeside

Eisenbahn-Romantik (Jernbaneromantik) er en tysk tv-udsendelse, der sendes siden 1991, fra 1998 på SWR. Udsendelsen består af reportager om tog og jernbaner før og nu, det være sig nutidens jernbaner, veteranbaner eller modeltog, i både Tyskland og andre lande. Politik og kritik inddrages også, i det udsendelsen også beskæftiger sig med nedlæggelser, problematiske nyanlæg og tilfælde, hvor intentioner og virkelighed ikke altid passer sammen.

Fra starten i 1991 og frem til udgangen af 2015 var udsendelsens vært Hagen von Ortloff. Fra 2016 sendes udsendelsen uden vært.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Udsendelsen startede 7. april 1991 på det daværende SDR som pausefyld på Südwest 3. Da det var den første udsendelsesrække specielt for jernbaneentusiaster, blev den så populær blandt seerne, at sendetiden blev udvidet til op til tre kvarter. Fra 1994 fik Eisenbahn-Romantik en fast ugentlig programplads på en halv time. Efter fusionen mellem SDE og SWF til SWR i 1998 måtte hele redaktionen flytte fra Stuttgart til Baden-Baden. Fra 2013 sendes mandag-fredag fordelt med 25-30 nye udsendelser i løbet af et år og genudsendelser for resten.

Produktion og udsendelse[redigér | redigér wikikode]

Som regel er alle udsendelser optaget i forvejen. Dog blev den lejlighedsvise flere timer lange særudsendelse Lange Nacht der Eisenbahn-Romantik sendt direkte. Her blev der vist korte reportager, imellem at Hagen von Ortloff havde besøg i studiet af interessante jernbaneentusiaster og modeljernbanefolk.

De enkelte udsendelser indledes med en intro med optagelser af damplokomotivet 99 633, der siden 2015 befinder sig hos veteranbanen Öchsle i Baden-Württemberg, ledsaget af musik i form af Sentimental Journey af Les Brown. Udsendelsen introduceredes herefter indtil udgangen af 2015 af Hagen von Ortloff. Det egentlige indhold kommenteres normalt af Jo Jung og tidligere også af Peter Schurr og Jochen Breiter. Til slut vises rulleteksterne, der ofte også ledsages af Sentimental Journey. Siden 25. september 2005 produceres og sendes udsendelsen i 16:9-format.

Eisenbahn-Romantik sendes som sådan på SWR, mens 3sat og RBB lejlighedsvist viser enkelte udsendelser, for eksempel som del af temaaftener. Desuden er nogle udsendelser lagt ud på Eisenbahn-Romantiks officielle YouTube-kanal. Derudover sender tysk/franske Arte af og til udsendelser under navnet Mit dem Zug durch..., i det de typisk forlænges til tre kvarter og bearbejdes af redaktionen (f.eks. uden indledning). Tidligere blev Eisenbahn-Romantik desuden vist regelmæssigt af NDR (senest 29. august 2016), HR (senest 14. januar 2014) og MDR (indtil slutningen af 2014). For det meste blev der sendt udsendelser fra det righoldige arkiv, men når der var en ny udsendelse fra SWR, blev den genudsendt umiddelbart efter af HR.

Det ugentlige seertal ligger på omkring en million.[2]

For fans[redigér | redigér wikikode]

For særligt interesserede fans findes seerklubben Eisenbahn-Romantik-Club i samarbejde med forlaget Verlagsgruppe Bahn, i det medlemmerne modtager dennes blad Züge seks gange årligt, en kalender og en årlig dvd samt rabatter på forlagets produkter. Züge findes desuden i en udgave med vedlagt dvd med titlen ER-Video-Express med en ca. 80 min. lang udsendelse delvist lavet af de samme folk som Eisenbahn Romantik og som bunus en ældre ca. 55 min. lang udsendelse tidligere udgivet på vhs. Det er muligt at købe eller abonnere på Züge særskilt, både med og uden ER-Video-Express, men der kan altså mod en merpris kombineres med et medlemskab af klubben.

Sideløbende producerer RioGrande under Verlagsgruppe Bahn dvd-serien SWR Edition Eisenbahn-Romantik med forlængede udgaver af udvalgte Eisenbahn Romantik-udsendelser. Nogle af medarbejderne er desuden involveret i dvd-serien Modellbahn TV, der i magasinform fokuserer på modeltog.

Af og til arrangeres kørsler med særtog ind- og udland, typisk i form af damptrukne veterantog, hvor der sideløbende foretages optagelser med henblik på kommende udsendelser. Sådanne ture over en eller flere dage er f.eks. gået til nord for polarcirklen, til jernbanens færdreland England eller gennem de franske, schweiziske og østrigske alper såvel som til Østeuropa.

Lignende udsendelser[redigér | redigér wikikode]

En månedlig magasinudsendelse på ligeledes en halv time og med lignende indhold, dog tilpasset Midttyskland, blev sendt på MDR indtil december 2009 under titlen Bahnzeit. MDR står desuden bag udsendelserne Auf kleiner Spur med fokus på modeltog og Auf schmaler Spur med særlig fokus på smalsporede jernbaner.

Indtil 2014 sendte BR-alpha som del af Alpha Österreich hver måned den tre kvarter lange udsendelse Bahnorama, der produceredes af Bob Symes, og som primært fokuserede på Østrig. Hos de schweiziske naboer sender Telebasel Volldampf med primært fokus på Schweiz siden 1996.[3][4]

På internettet står Bahnwelt TV[5] siden december 2008 for månedlige udsendelser om jernbaneteknik, nostalgi, rejsemål og modeljernbaner.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]