Elefantporten på Carlsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Elefantporten.
Gennem porten ses Dipylontårnets dobbeltport.
Nærbillede af Elefantporten

Elefantporten, også kaldet elefanttårnet er et af de mest berømte kendetegn ved området omkring Carlsberg-bryggerierne (Carlsberg Byen).

Navnet kommer af de fire enorme elefanter, der i par står på hver sin siden af porten og bærer tårnet over dem. De fire er fremstillet i granit fra Moseløkken StenbrudBornholm. Tårnet blev bygget som et vandtårn og blev senere kornsilo. I dag er der en plads navngivet efter dem (Bag Elefanterne).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Elefantporten er fra 1901, hvor også Ny Carlsberg blev bygget i området. Den tjente som hovedindgangen fra Valbysiden. Arkitekten bag elefantporten var Vilhelm Dahlerup, som også tegnede den første skitser til det nye bryggeri, som i sidste ende blev tegnet af Vilhelm Klein.

Arkitekturen[redigér | rediger kildetekst]

Elefanterne var Carl Jacobsens egen idé, som opstod, efter han var blevet inspireret af Giovanni Lorenzo Berninis obelisk-bærende elefant som står på Piazza della Minerva i Rom. Elefanterne er hugget i granit efter model af billedhuggeren H.P. Pedersen-Dan efter skitser tegnet af Vilhelm Dahlerup. De er hugget af firmaet Hans & Jørgen Larsen.

De fire elefanter bærer et relativt lille tårn med et samlet gulvareal på kun 115 kvadratmeter.


Koordinater: 55°40′2.34″N 12°31′55.73″Ø / 55.6673167°N 12.5321472°Ø / 55.6673167; 12.5321472