Elisabeth Brøndsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Elisabeth Brøndsted
Født 15. juli 1881(1881-07-15)
Bording
Død 6. maj 1948 (66 år)
Aalborg
Nationalitet dansk
Forældre Kristine Margrethe Bruun og Holger Brøndsted
Uddannelse og virke
Beskæftigelse skoleleder
Aktive år 1905-1938
Kendt for Elisabeth Brøndsteds Skole i Aalborg

Elisabeth Katrine Thalette Wigelsen Brøndsted (født 15. juli 1881 i Bording, død 6. maj 1948 i Aalborg) var dansk skolebestyrer af Elisabeth Brøndsteds Skole i Aalborg.

Familie og opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Elisabeth voksede op i et præstegårdsmiljø, hvor hun var den ældste af 11 børn. Hendes yngre brødre var højskoleforstander Holger Brøndsted og arkæolog Johannes Brøndsted.

Elisabeth Brøndsteds Skolen[redigér | rediger kildetekst]

I 1905 dimitterede Elisabeth fra Femmers Kvindeseminarium, hvorefter hun blev ansat ved Karen Kjærs Skole. Imens hun underviste som lærerinde læste hun videre og bestod i 1907 faglærereksamen i historie og religion. Elisabeth var glad for at arbejde ved Karen Kjærs Skole, hvor hun i 1912 blev forfremmet til forstanderinde. I 1917 blev hun efter en tid overtalt til at flytte til Aalborg og overtag ledelsen af Aalborg højere Pigeskole. Elisabeth stillede høje krav til de øvrige lærer som mødte op til efteruddannelse et par gange om ugen for at høre hende tale om nye metoder og nye aktiviteter. Hun var foregangskvinde for en pædagogik der gik ud på at lave børnene komme til igennem gruppearbejde og elevoplæg. Hun introducerede nye fag på de ældste klassetrin som husholdning, biblioteksøvelse og kunstforståelse. I 1934 besluttede Elisabeth at forsøge at åbne skolen for drenge og den nye fællesskole fik nu navnet Elisabeth Brøndsteds Skole.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Elisabeth Brønsted Arkiveret 30. oktober 2020 hos Wayback Machine i Dansk kvindebibliografisk leksikon

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om Elisabeth Brøndsted kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.