Elista

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Elista
Элст, Элиста Rediger på Wikidata
Elistas byvåben Elistas byflag
Overblik
Land Rusland Rusland
Føderationsenhed Sydlige
Republik Kalmykija
Grundlagt 1865 Rediger på Wikidata
Postnr. 358000–358014 Rediger på Wikidata
Telefonkode 84722 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE RUESL Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 102.428 (2023) Rediger på Wikidata
 - Areal 208 km²
 - Befolknings­tæthed 492 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 120 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.gorod-elista.ru
Oversigtskort
"Den gamle hvide mand"

Elista (russisk: Элиста́, tr. Elista; kalmykisk: Элст, tr. Elst) er hovedstad i Republikken Kalmykija i Rusland. Byen ligger 1.200 km syd-sydøst for Moskva, og har 102.428 (2023) indbyggere. Byen er kendt som et meget vigtigt center for skak, og store turneringer har været afholdt i Elista.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Elista blev grundlagt i 1865 som en mindre bosættelse. I november 1920 blev Elista administrativt center for Den kalmykiske autonome oblast. Tidlig i 1930'erne var Elista forvandlet til en lille by da Josef Stalins kollektiviseringspolitik tvang mange kalmyker til at opgive deres traditionelle nomadiske livsstil til fordel for en fastboende og urban livsstil. I oktober 1935 blev Elista udnævnt som hovedstad i Den kalmykiske ASSR.

27. december 1943, blev Den kalmykiske ASSR opløst, og republikkens befolkning af etniske kalmyker blev deporteret til Sibirien. Russere blev forflyttet til Elista for at genbefolke byen, og navnet blev ændret til Stepnoj (russisk: Степно́й). Byen hed Stepnoj frem til 1957, da de overlevende efter deportationerne fik lov til at vende hjem.

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Efter 1991 har byen været karakteriseret af det sagte forfald af Sovjettidens institutioner, og de store byggeprojekter igangsat af republikkens tidligere millionær-præsident Kirsan Iljumsjinov.

Byens centrum har mange renoverede offentlige parker centreret omkring hovedtorvet, med statuer af både Lenin og Buddha. Øst for byen ligger "Den Olympiske Landsby" fra den 33. Skakolympiade i 1998, lokalt kendt som "Skakbyen". Stedet har blandt andet et udmærket museum af kalmykisk buddhistisk kunst, og den bruges også fra tid til anden som konferencecenter.

Under sit besøg i 1998 udvalgte Dalai Lama et sted vest for bycenteret for bygningen af et nyt buddhisttempel for byens indbyggere. Templet blev åbnet i december 2005.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Byen fungerer som forvaltnings-, uddannelses- og handelscentrum. Industrielt er kun levnedsmiddelforarbejdning af betydning.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Elista har en mindre regional lufthavn, med ruter til Moskva og byer i Ruslands sydlige region.

Der går jernbanelinje fra Elista mod syd til Stavropol, og der er vejforbindelser til Volgograd og Astrakhan.

Fotogalleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]