Volgograd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Volgograd
russisk: Волгоград
Byflag Byvåben
FlagVolgograd.svg
Coat of arms of Volgograd city.svg
VLG collage.jpg
Volgograd
Overblik
Land: Rusland Rusland
Borgmester: Andrej Kosolapov
Føderalt distrikt: Sydlige
Økonomisk region: Volgas
Oblast: Volgograd
Grundlagt: 1589
Byrettigheder: 1780
Postnr.: 400001-400138
Demografi
By: Fald 1.017.451 (2015)
 - Areal: 859,35 km²
 - Befolknings-
      tæthed:
1.183 pr. km²
Tidszone: UTC +3
Højde m.o.h.: 80 (centrum) m
Hjemmeside: www.volgadmin.ru
Oversigtskort
         

Koordinater: 48°42′00″N 44°31′00″E / 48.70000°N 44.51667°Ø / 48.70000; 44.51667

Volgograd (russisk: Волгоград, tr. Volgograd) er en by i Den Russiske Føderation ved floden Volga grundlagt 1589. Volgograd er det administrative center i Volgograd oblast. Byen blev før 1925 kaldt for Tsaritsyn. Fra 1925-1961 hed byen Stalingrad. Byen blev fuldstændig ødelagt under 2. verdenskrig i slaget om Stalingrad, som førte til opløsningen af den tyske 6. arme. Herefter udviklede krigen sig til en tilbagetrækningskrig for de tyske tropper. I 1943 tildelte Storbritanniens kong George VI borgerne i Stalingrad det juvelbesatte "Sword of Stalingrad" i erkendelse af deres tapperhed. I 1945 tildelte Sovjetunionen Stalingrad titlen "helteby" for byens modstand. Efter Stalingrads ødelæggelse under krigen blev opførelsen af den moderne by indledt i 1946. Til erindring om slaget opførtes i 1967 et mindesmærke: Mamajev-monumentet "Moder Rusland Kalder".

Klima[redigér | redigér wikikode]

Volgograd har et kontinentalt steppeklima. Koldeste måned januar – 7,5 grader Celsius, varmeste måned juli + 23 grader Celsius. Gennemsnit for hele året er + 7,6 grader Celsius (Danmark +7-8 grader Celsius). Nedbøren er på 308 mm pr. år (ca. det halve af Danmarks) med et maksimum om efteråret (november/december). Volgograd ligger på samme breddegrad som Paris, Frankrig.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Slaget om Stalingrad
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Befolkning og erhverv[redigér | redigér wikikode]

Byen har cirka 1 million indbyggere og er et økonomisk og administrativt knudepunkt med adskillige uddannelsesinstitutioner, herunder universiteter.

Af industri har den olieraffinaderier, skibsværft, aluminiumsværk, traktorfabrik og stålværk. Byen er samtidig et vigtigt jernbaneknudepunkt for især olie mv, samt knudepunkt for flodsejlads. Volgograd forsynes med vedvarende energi fra Volgograd Hydroelektriske Station, som blev bygget 1951 og er Europas største.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Udsigt over Volgafloden i Volgograd fra monumentet Moder Rusland Kalder.

Byen var omdrejningspunkt for et af de vigtigste slag under 2. verdenskrig. For at mindes slaget ved Stalingrad blev den monumentale park Mamaev Kurgan anlagt (se billedet herover). Parken skulle bygges af det billigste materiale tilgængeligt, da første prioritet var genopbygningen af Stalingrad, derfor blev parken lavet i beton. Efter sigende står verdens største statue i denne park. Statuen forestiller en kvinde med et sværd og er 52 meter høj; alene sværdet er 33 meter langt. Totalt er skulpturen 85 m høj. I Volgograds flodhavn finder man udflugtsbåde, der sejler på hele Volgafloden.

Volgograd Billedgalleri hvor man bl.a. finder værker af Andrej Kolkutin, som også er repræsenteret på Kastrupgårdsamlingen.

Den kendte filminstruktør Elem Klimov er fra Volgograd.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]