Emmanuel Chabrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Emmanuel Chabrier, 1880.
Maleri af Edouard ManetOrdrupgaard

(Alexis-) Emmanuel Chabrier (18. januar 1841 i Ambert (Puy-de-Dôme) – 13. september 1894 i Paris) var en fransk komponist og pianist.

Chabrier studerede oprindelig retsvidenskab og blev ansat i indenrigsministeriet, hvor han arbejdede 1862-79; ved siden heraf dyrkede han ivrigt musikken og debuterede som komponist med en samling klaverstykker; bekendt blev hans navn dog først gennem operetten L’étoile (1877) og navnlig senere ved operaen Gwendoline (1886) og en opéra-comique Le roi malgré lui (1887).

Chabrier var tilhænger af den moderne franske musikskole, en fin harmoniker og – uden at være nogen særlig original kunstner – en komponist der værdsættes navnlig af de yngre franske musikere (o. 1915). En orkesterfantasi af Chabrier, Espana, er opført i København.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KomponisterSpire
Denne biografi om en fransk komponist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
PianistSpire
Denne biografi om en pianist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.