En Studie i Rødt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Omslaget til den engelske udgave A Study in Scarlet fra 1887

En Studie i Rødt eller Et studie i rødt (engelsk: A Study in Scarlet) er en Sherlock Holmes-roman af Arthur Conan Doyle. Den er skrevet i 1887. Det er det første værk om detektiven Sherlock Holmes og dr. John Watson. Romanen blev første gang oversat til dansk i 1893 under navnet "En Studie i Rødt". I 2012 udgav Rosenkilde & Bahnhof "Et studie i rødt" nyoversat af Mette Wigh Tvermoes[1].

Iflg. bogen skrives denne roman af dr. Watson - (som også senere skrev alle de 60 Sherlock Holmes-historier, som kaldes The Canon.) Romanen er i to afdelinger.

Første del omhandler dr. Watsons allerførste møde i et laboratorium med Sherlock Holmes. De er begge i begyndelsen af tyverne. Dr. Watson er lige hjemkommet fra tjeneste som militærlæge i Indien, og han søger et sted at bo. Sherlock Holmes har fået øje på en lille lejlighed i Baker Street 221b, og de to aftaler at mødes den næste dag på adressen, hvor de så kan bo sammen. De to - meget forskellige - mænd flytter sammen, og snart dukker det første mysterium op. En mand er dræbt, og det sætter Sherlock Holmes i gang med at løse en mordgåde, som hænger sammen med hændelser mange år tidligere i Utah, USA.

Anden del foregår i Amerika - i Utah blandt mormoner - hvor et kærlighedsforhold mellem to unge mennesker, og skikken med flerkoneri giver stof til dramatik og ender med et mord i London. Bogen er oversat til et utal af sprog, og den danske kunstner, Nis Jessen publicerede i 2005 en fuldt illustreret udgave med den originale 1887-tekst fra Beeton's Christmas Annual - 1887.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Det er ganske ligetil Information 11. juni 2012
Bog Stub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.