Engsalvie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Eng-Salvie)
Gå til: navigation, søg
  Engsalvie ?
Hohentwiel Wiesensalbai.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie: Lamiaceae (Læbeblomst-familien)
Slægt: Salvia (Salvie)
Art: S. pratensis
Videnskabeligt artsnavn
Salvia pratensis
L.

Engsalvie (Salvia pratensis), ofte skrevet eng-salvie, er en 30-80 cm høj urt, der i Danmark er meget sjælden langs vejkanter og på skrænter. Planten lugter ikke ved berøring i modsæting til f.eks. Læge-Salvie.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Engsalvie er en flerårig urt, der danner bladroset. Bladene er langstilkede og smalt ovale. De er netagtigt rynkede, og randen er skarpt og uregelmæssigt takket. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lyst grågrøn.

Blomsterstænglerne er tydeligt firkantede, tæt hårede og lysegrønne med smalle, modsatte blade. Blomsterne sidder i et aks yderst på stænglen. De er blåviolette og uregelmæssige læbeblomster. Planten danner masser af spirevillige frø hvert år.

Rodnettet består af en tyk, dybtgående hovedrod og masser af finrødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,25 × 0,5 m (25 × 5 cm/år), heri dog ikke medregnet de blomstrende skud, som når op i 50-60 cm højde.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Engsalvie
L = 8 T = 6 K = 4 F = 3 R = 8 N = 4

Engsalvie er udbredt over det meste af det sydlige og østlige Europa, hvor den vokser på tørre, frodige enge. I halvtørre græsområder i Böhmen, Mähren og Slovakiet findes artenkalkbund sammen med bl.a. cypresvortemælk, foderesparsette, grenet edderkopurt, gul skabiose, pilebladet tusindstråle, Polygala major (en art af mælkeurt), storblomstret brunelle, tidlig timian og virgilasters[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ www.articlearchives.com: Eszter Illyes, Milan Chytry, Zoltan Botta-Dukat, Ute Jandt, Iveta Skodova, Monika Janisova, Wolfgang Willner og Ondrej Hajek: Semi-dry grasslands along a climatic gradient across Central Europe (Engelsk)

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]