Etna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler vulkanen Etna. Opslagsordet har også en anden betydning, se Etna (flod).
Etna set fra luften

Etna (tidligere også kaldt/skrevet Ætna) er en aktiv vulkan på østkysten af øen Sicilien i Italien tæt ved byerne Messina og Catania. Vulkanen er 3.323 m høj, hvilket er tre gange Vesuvs højde. Inden nutidens luftforurening satte ind, kunne Etna ses fra Malta. Etna er en meget aktiv vulkan, og der går sjældent mange år mellem dens udbrud.

Verdensarv fra 2013[redigér | redigér wikikode]

I 2013 erklærede UNESCO, at Etna skal være verdensarv.

Vulkantype[redigér | redigér wikikode]

Etna er en meget eksplosiv vulkan, da den ligger oven på den afrikanske kontinentalplades neddykning (subduktion). Det vil sige, at den magma, som kommer, også er produceret af den underskudte kontinentalplade, hvilket gør, at magmaen har en mere sejtflydende konsistens. Den sejtflydende magma bevirker, at gasarterne har sværere ved at undslippe under vulkanens udbrud.

En anden faktor, som spiller en væsentlig rolle i Etnas aggressive, vulkanske aktivitet, er, at den menes at udvikle sig hen mod at blive en hot-spot-vulkan. I hot-spot-vulkaner foregår der en konstant opsendelse af magma fra jorden. Den har således været i næsten konstant udvikling gennem de sidste 3000 år. Dette gør, at udbruddene opstår med få, op til 10 års mellemrum, hvilket gør Etna til en særdeles hyppigt udbrydende vulkan.

Udbrud[redigér | redigér wikikode]

Etna i udbrud den 16.-17. november 2013

Det største udbrud i Etnas historie er det, som forekom i 1669.

Etnas udbrud sker for det meste ved, at lavaen eksploderer i fontæner op af topkrateret. Andre gange løber lavaen dog bare langsomt ned langs vulkanens sider. De værste udbrud sker, når gastrykket ikke er stort nok til at sprøjte lavaen op i gennem krateret, men i stedet slår et hul i siden af vulkanen i 500-2000 m højde. Dette medfører, at lavaen kommer meget nærmere de beboede byer, som ligger omkring Etna og derved skaber større fare ved udbrud.

Opbygning[redigér | redigér wikikode]

Den nederste del af Etna er opbygget som en skjoldvulkan, mens den øvre er stejlere stratovulkan (kegleformet). Den lavatype, som Etna udgyder, er den samme som den, der forefindes i jordens kappe. Dog er der natrium- og kalkaflejringer i den, og samtidig bliver den blandet med basaltlava, når den strømmer op gennem den øverste del af jordens skorpe.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 37°45′4″N 14°59′45″Ø / 37.75111°N 14.99583°Ø / 37.75111; 14.99583