Eunuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Klædedragt for overhovedet blandt de sorte eunukker, Kislar-Aga, der havde opsynet med haremmet i Det Osmanniske Rige.

En eunuk er en mand der er blevet kastreret. Kastration er historisk især blevet foretaget af to årsager:

Kastration blev typisk udført uden mandens samtykke for at han kunne udføre en bestemt social funktion; det var almindeligt i mange samfund. De tidligste optegnelser om at skabe eunukker med forsætlig kastration er fra den sumeriske by Lagash i det 21. århundrede f.Kr. I årtusinder siden da har eunukker udført funktioner i mange kulturer: hoffolk, tjenestefolk, diskantsangere, religiøse specialister, embedsmænd og vogtere af kvinder og haremstjenere.

Eunukker var oftest tjenere eller slaver, der var kastreret på grund af deres funktion. I teorien kunne en eunuk blive "herskerens øre", hvilket kunne give de facto magt til den ydmyge betroede tjener. Eunukker har generelt ikke vist loyalitet til militæret, aristokratiet eller til deres egen familie og blev derfor betragtet som mere troværdige og uinteresserede i at etablere en privat 'dynasti'. På grund af deres kastration havde de lav social status i samfundet og kunne let udskiftes eller dræbes.

Mellemøstlige oldtidskulturer[redigér | redigér wikikode]

I mellemøstlige oldtidskulturer kunne tempelpræster være eunukker, som havde viet sig til en gudinde ved at ofre deres manddom til hende. Brugen af eunukker ved fyrstehoffer var meget udbredt.

Se også[redigér | redigér wikikode]