Færøske kroner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Færøske kroner
Føroysk króna (færøsk)
10-krone seddel fra 1940
DKK
Officiel møntfod i Færøerne Færøerne
Inflation 1.8% (The World Factbook, 2005 skønnet)
Binding
Bundet med Danske kroner
Underenhed
1/100 oyra
Tegn
Symbol kr
Pluralis
Pluralis krónur
oyra oyrur
Mønter
Mønter 50 øre, 1, 2, 5, 10, 20 kroner
Centralbank
Centralbank Danmarks Nationalbank
Hjemmeside www.nationalbanken.dk

Færøske kroner (færøsk: føroyska krónan) er valutaenFærøerne.

Færøske kroner er ikke en uafhængig valuta, men almindelige danske pengesedler med færøske motiver og de udstedes ligesom anden dansk valuta af Danmarks Nationalbank. Mellem 2001 og 2005 blev den hidtil anvendte serie erstattet af en ny serie med forbedret sikkerhed, der skulle beskytte mod forfalskninger. Der bruges samme mønter som i resten af Danmark.

Eftersom færøske kroner ikke er en uafhængig valuta, findes der ingen tilsvarende ISO 4217-kode. I stedet bruges blot ISO 4217-koden for danske kroner, dvs. DKK.

Danske kroner kan vederlagsfrit veksles til færøske kroner og omvendt af Danmarks Nationalbank. Selv om danske pengesedler ikke formelt set er gyldigt betalingsmiddel på Færøerne, accepteres de alligevel dér i de fleste situationer. I Danmark er kendskabet til færøske kroner til gengæld meget småt; folk ved som regel ikke, at de har samme værdi som danske og at de kan veksles vederlagsfrit. Derfor rådes folk, der rejser fra Færøerne, ofte til at veksle deres pengesedler, inden de tager af sted for at undgå komplikationer, da mange danske butikker ikke vil tage imod færøske sedler.

Kilder/eksterne henvisninger


ArtikelstumpSpire
Denne artikel om penge eller valuta er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.