Fættenfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Åsenfjorden
Monumentet i Fætten.
Monumentet i Fætten.
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Levanger, Stjørdal
Kommuner (Fylker) Trøndelag
Område Nord-Trøndelag
Type fjord
Maks. længde 2 kilometer
Maks. dybde 60 meter
Oversigtskort

Fættenfjorden er en ca. 2 km lang fjordarm af Åsenfjorden i Trondheimsfjorden i Trøndelag fylke i Norge.[1] Fættenfjorden skiller den sydlige del af Åsen i vest fra Langstein og Skatval i øst. Europavej E6 følger hele Fættenfjordens østlige bred. Inderst i fjorden ligger Fætten og Vuddudalen, som regnes til Åsen sogn og Levanger kommune. Navnet Fætten kommer fra norrønt fit, «flad, frodig eng ved vand».[2]

Det tyske slagskib «Tirpitz» lå opankret i Fættenfjorden med 2.600 mand fra januar 1942 til oktober 1943 under den anden verdenskrig. Royal Air Force gennemførte fire mislykkede angreb mod skibet, hvor de mistede i alt 12 bombefly.[3] I 1985 blev der rejst et mindesmærke i Fætten over de allierede mandskaber som faldt i aktionerne i Fættenfjorden, og de nordmænd som risikerede livet for at hjælpe. Monumentet er synlig fra Europavej 6.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Fættenfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Rygh, Oluf (1903). Norske Gaardnavne. 15. Kristiania. s. 84. 
  3. ^ Fættenfjorden i Store norske leksikon
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiStub
Denne artikel om Norges geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi