Følelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Sammenskrivningsforslag
Denne artikel er foreslået sammenskrevet med Emotion.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Man skelner normalt mellem to slags følelser

  • Følelser som en type sansning, dvs, følesansen. Mere snævert taler man for eksempel om berøringssansen (taktil) og stillingssansen.
  • Følelser som oplevet affektiv tilstande for eksempel vrede eller frygt. Ordet "emotion" er brugt til at adskille denne type følelse fra den første type. De grundlæggende emotioner er afsky, frygt, glæde, overraskelse, sorg og vrede. I løbet af evolutionen er de grundlæggende emotioner blevet suppleret af mere komplekse emotioner såsom skyld, skam, anger, jalousi, flovhed, hengivenhed, ømhed, empati osv. En del af komplekse emotioner kan ses som underkategorier af de grundlæggende emotioner, fx kan glæde deles op i fryd, morskab, ekstase, lyksalighed og stolthed (Gade, Anders. Hjerneprocesser. Kognition og neurovidenskab. Frydenlund, 1997). Den enkeltes følelser er som regel så komplekse at de ikke kan reduceres til de begrebslige kategorier eller en præcis sammensætning af disse.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: