Følelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Man skelner normalt mellem to slags følelser:

  • Følelser som en type sansning, dvs, følesansen. Mere snævert taler man for eksempel om berøringssansen (taktil) og stillingssansen.
  • Følelser som oplevet affektiv tilstande for eksempel vrede eller frygt. Det psykologiske begreb "emotion" er ofte brugt til at adskille denne type følelse fra den første type. De grundlæggende emotioner er afsky, frygt, glæde, overraskelse, sorg og vrede. I løbet af evolutionen er de grundlæggende emotioner blevet suppleret af mere komplekse emotioner såsom skyld, skam, anger, jalousi, flovhed, hengivenhed, ømhed, empati osv. En del af komplekse emotioner kan ses som underkategorier af de grundlæggende emotioner, fx kan glæde deles op i fryd, morskab, ekstase, lyksalighed og stolthed [1]. Den enkeltes følelser er som regel så komplekse at de ikke kan reduceres til de begrebslige kategorier eller en præcis sammensætning af disse.

Valens og "arousal"[redigér | redigér wikikode]

I nogen videnskabelige sammenhænge vælger man at anse de forskellige emotioner i forhold til to akser: valens og "arousal" ("ophidselse").[2] Valens angiver i denne sammenhæng om emotionen er positiv eller negativ - eksempler kunne være henholdsvis glæde og sorg. "Arousal"-aksen angiver intensiteten af emotionen.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Gade, Anders. Hjerneprocesser. Kognition og neurovidenskab. Frydenlund, 1997
  2. ^ For eksempel: P. A. Lewis og andre, "Neural Correlates of Processing Valence and Arousal in Affective Words", Cerebral Cortex, 17:742+, 2007
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: