F. Laeisz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
F. Laeisz
Virksomhedsinformation
Selskabsform Offene Handelsgesellschaft Rediger på Wikidata
Brancher Søfart, skibsfart Rediger på Wikidata
Grundlagt 24. marts 1824 Rediger på Wikidata
Grundlægger Ferdinand Laeisz Rediger på Wikidata
Etableringssted Hamborg, Tyskland Rediger på Wikidata
Hovedsæder Hamborg, Tyskland, Rostock, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland Rediger på Wikidata
Organisation
Datterselskab Afrikanische Frucht-Compagnie Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

F. Laeisz er et tysk rederi. Rederiet har afdelinger i Hamborg, Rostock, Bremerhaven og Grabow og har en flåde af bulkcarriers, containerskibe m.v.

Rederiet er særlig kendt for sin viksomhed i 1800-taller og begyndelsen af 1900-tallet, hvor rederiets hurtige og robuste tall ships, der blev kendt som Flying P-Liner.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Pommern fra 1903 var en Flying P-liner

F. Laeisz blev grundlagt i 1839 af handelsmanden Ferdinand Laeisz med købet af briggen Carl. I 1853 begyndte sønnen Carl Laeisz i firmaet og 1857 blev barkskibet Pudel bygget til rederiet. Med tiden blev det en regel, at nybyggede sejlskibe i rederiet fik navne, der begynder med P, så som Passat (findes nu som museumsskib i Travemünde), Preußen (femmastet fuldrigger og dengang verdens største sejlskib) og Pommern (findes nu som museumsskib i Mariehamn).

I folkemunde kaldtes rederiet Flying P-line. I mange år kunne de store sejlskibe konkurrere med dampskibe på ruter som salpeterhandlen med Chile. I 1923 købte rederiet sit første dampskib Poseidon. Sejlskibstiden eller Flying P-line æraen sluttede hen imod 2. verdenskrig. Det sidste store sejlskib, der blev bygget til rederiet var den firmastede bark Padua bygget i 1926, som nu sejler som russisk skoleskib Krusenstern.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]