FN's generalforsamling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
FN's generalforsamling træder sammen

Forenede Nationers generalforsamling er et centralt organ i Forenede Nationer (FN). Samtlige FN's medlemsstater sender repræsentanter til generalforsamlingen.

Generalforsamlingen samles ordinært mellem september og december, men kan også sammentræde ekstraordinært. Ved afstemninger har hver medlemsstat én stemme, men i mange sager kan forsamlingen ikke træffe større, afgørende beslutninger, men blot afgive anbefalinger og diskutere spørgsmål, som berører FN's område. Generalforsamlingen kan dog træffe beslutninger om budgettet, nå til enighed om fortolkning af og udvikling af international lov. Generalforsamlingen fungerer som et vigtigt debatforum for medlemsstaterne.

Generalforsamlingens første møde fandt sted den 10. januar 1946 i London og talte 51 repræsentanter. Forsamlingen mødes i dag til ordinære møder i FN's hovedkvarter i New York.

Princippet med at små og store lande har samme stemmevægt betyder at en teoretisk koalition som tilsammen udgør 8 % af verdens befolkning kan udgøre et flertal på to tredjedele af forsamlingen.

Generalforsamlingen ledes af en valgt formand.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]