Fals (håndværk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Fals. (Se også artikler, som begynder med Fals)

En fals er inden for træhåndværket et retvinklet indsnit langs kanten af et træstykke, som tjener til anslag for et andet stykke træ, der skal nedlægges deri, således fals i dørkarmen, i vindueskarmen, i spejl- eller skilderirammen.

Manuel falsning udføres bedst ved en falshøvl, en simshøvl med to anslag, det ene for at opnå den rette dybde, det andet for at opnå den rette bredde for falsen.

Samling med "not og fer".

En retvinklet rende på et træstykke, der kan opfattes som to mod hinanden stillede false, og som anvendes for eksempel til at samle skuffebunde til siderne med, kaldes samling med "not og fer".

Lukkemekanismer

Fals kaldes også det lukke, det vil sige lukkemekanismen på sædvanlige æsker og dåser, hvor låget griber uden om den nederste del.

a) Enkelt liggende fals
b) Dobbelt liggende fals
c) Dobbelt stående fals
Blikkenslagerarbejde

Inden for blikkenslagerfaget betegner fals en opbøjning langs randen af en plade, hvormed den samles til sin nabo. Man har liggende og stående, enkelte og dobbelte false.

Ved metaltage har samling ved fals den fordel over for samling ved lodning, at taget under temperaturforandringer kan bevæge sig lidt i samlingerne og derfor er mindre tilbøjeligt til at kaste sig og blive utæt.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
HåndværkSpire
Denne artikel om håndværk eller håndarbejde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.