Fanny Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Illustration af Édouard-Henri Avril

Fanny Hill (Originaltitel Memoirs of a Woman of Pleasure) er en roman af John Cleland, skrevet 1748, mens forfatteren sad i gældsfængsel i London. Den regnes som den første moderne erotiske roman på engelsk.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Fortællingen er i form af et brev fra den ældre Fanny til en anonym veninde. Hun fortæller om hvordan hun på grund af fattigdom var tvunget til at forlade sin hjemby. En kvinde på besøg i byen hjalp hende med at komme til London og skaffede hende arbejde som tjenestepige, men arbejdspladsen var i stedet et bordel. Inden hun mistede sin uskyld flygtede hun med en kunde, Charles, som hun havde forelsket sig i. Efter flere måneder sammen blev Charles uventet sendt ud af landet af sin far. Fanny indfangedes på ny af en rufferske og blev igen nødt til at have en række elskere. Til sidst mødte hun Charles igen og de blev gift.

Udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Romanen blev udgivet i to dele, den 21. november 1748 og februar 1749. I begyndelsen kom ingen reaktioner på bogen fra staten. Det var først i november 1749, et år efter udgivelsen af første del, at Cleland og hans forlægger blev anholdt og anklaget for at "forlede kongens undersåtter". I retten undsagde Cleland romanen og den blev officielt trukket tilbage. Men bogens popularitet voksede og der udkom flere piratudgaver. En del af disse havde forskellige ændringer og tilføjelser. Blandt andet var der en version med en tilføjet episode som skildrede homoseksuel sex mellem mænd – hvad Fanny ser gennem en sprække i væggen. Cleland udgav en censureret version af bogen marts 1750, men blev også tiltalt for den. Denne tiltale blev dog frafaldet igen. Nogle historikere, såsom John H. Plumb, mener at tiltalen skyldtes piratudgaven, som indeholdt homoseksualitet.

I 1800-tallet blev bogen ikke solgt åbent. Det skete ikke før 1963, tre år efter at Lady Chatterleys Elsker i 1960 var blevet frikendt for ulovlig obskønitet.

Politiet havde et par dage inden udgivelsesdagen set Fanny Hill i udstillingsvinduet i Ralph Golds butik Magic Shop på Tottenham Court Road i London. To betjente fra sædelighedspolitiet besøgte forlaget Mayflower Books og forhørte forlæggeren, Gareth Powell, og tog de fem eksemplarer af bogen som forlaget havde hjemme. Da havde Mayflower allerede distribueret 82.000 eksemplarer. En retssag indledtes februar 1964. Tiltalt var butiksindehaveren Gold, som fik støtte af Mayflower. Forsvaret hævdede att Fanny Hill var en historisk bog og at det var en glad hyldest til normal ikke-pervers sex – snarere fræk end pornografisk. Anklageren lagde vægt på en piskescene i bogen og vandt. Mayflower besluttede at lade være med at anke dommen. Men sagen havde synliggjort den voksende kløft mellem lovene og den sociale virkelighed i 1960'ernes Storbritannien. Dette bidrog kraftigt til en ændring i opinionen, så da der udkom en ucensureret version i 1970, skete der intet.

Filmversioner[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Leif Blædel, Sagen om Fanny Hill : forhistorie – anklage – erklæringer – procedure – dommene – omgængelse mod demokratiet, Thaning & Appel, 1965.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: