Ferdinand David

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Ferdinand David.

Ernst Victor Carl Ferdinand David (20. januar 1810 i Hamburg19. juli 1873 i Klosters) var en tysk violinist og violinlærer.

David studerede hos Louis Spohr og blev i 1836 koncertmester ved Gewandhauskoncerterne i Leipzig, hvor han sammen med Mendelssohn, Hauptmann, Moscheles og andre i 1843 grundlagde byens musikkonservatorium og selv i andre henseender udøvede et højst indflydelsesrig arbejde.

Som virtuos indtog han en formidlende stilling mellem Spohr og Molique samt udmærkede sig gennem en klangfyldt tone, elegant strøgføring og åndrige foredrag. Endnu højere skattedes han som orkester- og kvartetspiller. Han videreførste den kasselske (spohrske) skoles traditioner til en række elever, heriblandt Joseph Joachim og August Wilhelmj.

David udgav endda en værdifuld lærebog over violinen og Die hohe schule des violinspiels, en samling stykker fra 1600- og 1700-tallet. Hans kompositioner består mest af stykker for nævnte instrument, men derudover af koncerter for andre sådanne ligesom af symfonier, kvartetter, sange og operaen Hans Wacht (1852).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]