Ferdinand Walsin Esterhazy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Charles Marie Ferdinand Walsin Esterhazy (16. december 184721. maj 1923) var en major i den franske hær under Dreyfus-affæren.

Esterhazy udleverede de oplysninger til Tyskland som Alfred Dreyfus blev dømt for at have udleveret. Blev afsløret af oberst Picquart og sat under tiltale for spionage i 1898, men blev frikendt, idet det ville være pinagtigt for krigsretten i Rennes, dersom det reelt var Esterhazy og ikke Dreyfus der var den skyldige. Émile Zola skrev på baggrund af frifindelsen sin berømte artikel "J´Accuse…!" i L'aurore den 13. januar 1898. Esterhazy blev senere afskediget fra hæren for "upassende opførsel". Først i 1930'erne – altså mere end 30 år efter Dreyfus-affæren og efter Esterhazys død – blev det med offentliggørelsen af den tyske militærattace ved gesandtskabet i Paris' Schwartzkoppens optegnelser endeligt godtgjort, at Esterhazy og ikke Dreyfus var den skyldige.