Fintech

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Finansteknologi eller fintech (et sammentræk af ordene financial og technology) er en branche, som består af virksomheder, der benytter moderne teknologi og innovation til at konkurrere i markedet for traditionelle finansielle institutioner og mellemled inden for finansielle services.[1] Der er ikke enighed om definitionen af "FinTech"; en gennemgang af definitioner offentliggjort i 2016 syntetiseret de forskellige videnskabelige definitioner offentliggjort i løbet af de sidste 40 år som "en ny finansiel industri, der gælder teknologi til at forbedre de finansielle aktiviteter".[2] Fintech findes både inden for startups og etablerede finans- og teknologivirksomheder, der har det til fælles, at de prøver at erstatte eller forbedre de eksisterende finansielle services fra etablerede virksomheder.

I praksis bruges begrebet "Fintech" om nye applikationer, processer, produkter eller forretningsmodeller inden for den finansielle sektor, tilbudt som en tjeneste via internettet. Tjenesterne kan stamme fra forskellige uafhængige tjenesteudbydere herunder mindst én licenseret bank eller et forsikringsselskab. Sammenkoblingen er ofte skabt gennem åbne API'er.

I 2019 offentliggjorde Financial Stability Board (FSB) en rapport om finansielle stabilitetsmæssige konsekvenser.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Infinite Financial Intermediation Arkiveret 14. februar 2020 hos Wayback Machine, 50 Wake Forest Law Review 643 (2015)
  2. ^ Schueffel, Patrick (2017-03-09). "Taming the Beast: A Scientific Definition of Fintech" Arkiveret 15. marts 2017 hos Wayback MachineJournal of Innovation Management4 (4): 32–54. ISSN 2183-0606.
  3. ^ "Arkiveret kopi" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 24. juni 2019. Hentet 17. juli 2019.