Fintech

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Fintech (et sammentræk af ordene financial og technology) er en branche, som består af virksomheder, der benytter moderne teknologi og innovation til at konkurrere i markedet for traditionelle finansielle institutioner og mellemled indenfor finansielle services.[1] Der er ikke enighed om definitionen af "FinTech"; en gennemgang af definitioner offentliggjort i 2016 syntetiseret de forskellige videnskabelige definitioner offentliggjort i løbet af de sidste fyrre år som "en ny finansiel industri, der gælder teknologi til at forbedre de finansielle aktiviteter".[2] Fintech findes både indenfor startups og etablerede finans- og teknologivirksomheder, der har det til fælles, at de prøver at erstatte eller forbedre de eksisterende finansielle services fra etablerede virksomheder.

I praksis bruges begrebet "Fintech" om nye applikationer, processer, produkter eller forretningsmodeller inden for den finansielle sektor, tilbudt som en tjeneste via internettet. Tjenesterne kan stamme fra forskellige uafhængige tjenesteudbydere herunder mindst én licenseret bank eller et forsikringsselskab. Sammenkoblingen er ofte skabt gennem åbne API'er.

Den 14. februar 2019 offentliggjorde Financial Stability Board (FSB) en rapport om finansielle stabilitetsmæssige konsekvenser.[1]

Rapporten fastlægger at den teknologiske innovation indeholder gode muligheder for provision af finanstjenester, med potentialet til at øge markedsadgang, produkt rækkevidde og tilgængelighed, samtidig med at nedsætte omkostninger for kunden. Nye deltagere i finansiel-ydelses “området” inklusiv fintech virksomheder og store etablerede teknologivirksomheder (bigtech) kunne materielt ændre universet for leverandører af finansielle ydelser. Større konkurrence og diversitet i lån, betaling, forsikring, trading og andre områder af finansielle ydelser kan skabe et mere effektivt og resilient finanssystem. Dog, kan højnet konkurrence også sætte pres på finansielle institutioners rentabilitet, og dette kunne lede til yderligere risikotagning hos magthavende, i forsøg på at vedligeholde marginer. Derudover kunne der være nye implikationer for finansiel stabilitet fra bigtect i finans, og større tredjeparts afhængigheder.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Infinite Financial Intermediation, 50 Wake Forest Law Review 643 (2015)
  2. ^ Schueffel, Patrick (2017-03-09). "Taming the Beast: A Scientific Definition of Fintech"Journal of Innovation Management4 (4): 32–54. ISSN 2183-0606.