Forstuvet ankel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En forstuvet ankel, også kendt som en ankelforstuvning, forvredet ankel, ankelledbåndsskade eller ankeldistorsion, er en meget almindelig medicinsk tilstand, hvor et eller flere af ledbånd i anklen forstrækkes eller delvist overrives.

Tegn og symptomer[redigér | rediger kildetekst]

De symptomer der kan opleves ved en forstuvning er vigtigt for for at kunne udelukke mistanken om knoglebrud. Når en forstuvning sker, vil blodkar lække væske og blod ind i vævet som omgiver leddet. Hvide blodlegemer der er ansvarlige for inflammation migrere til området, og blodgennemstrømningen øges i området. Nerverne i området bliver mere følsomme, når skaden er sket og smerten kan smerte føles som en dunkende og vil forværres, hvis der trykkes på området. Anklen vil være varm og rødmende. Resultatet og inflammationen, smerten og hævelsen er at der vil være nedsat evne til at bevæge foden.

Det er generelt svært svær at kende forskel på en kraftig forstuvning og et brud på anklen. Hvis der er nogen form for tvivl, bør en læge konsulteres.

Sværhedsgraden af en forstuvet fod kan klassificeres i grader 1,2 og 3.

  • Grad 1 (mild) ankel forstuvning- mindre end 25% af fibrene er påvirket
  • Grad 2 (moderat) ankel forstuvning – 25% -75% af fibrene er påvirket
  • Grad 3 (svær) ankel forstuvning- mere end 75% af fibrene er påvirket resulterende i væsentligt ustabilt led.

Den mest almindelige form for forstuvning er en inversionforstuvninger som tegner sig for omkring 85% af alle forstuvede ankler. En inversionsforstuvning forvolder skade på ledbåndene på ydersiden foden (oftest det forreste talofibular ligament).

Den anden type af forstuvning er en eversionsforstuvning som tegner sig for omkring 15% af alle forstuvede fødder. En eversionsforstuvning forvolder skade på ledbåndene på indersiden af din fod (oftest det deltoide ligament). Denne skade er ofte forbundet med et brud på knoglen på indersiden af anklen (fibula, mediale malleolus, talus) hvilket er vigtigt at være opmærksom på.

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.